De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste roman 'Georges & Rita' van Leen Dendievel gaat over euthanasie

Fictie De Madammen

Anja Daems mocht Leen Dendievel interviewen. Leen is niet alleen actrice (denk aan haar rol in Thuis als transgender Kaat Bomans) maar ook auteur. 'Georges & Rita' is haar eerste roman.

Georges en Rita zijn bijna een halve eeuw een paar, en samen kiezen ze voor euthanasie. Een beslissing die hun kinderen Lydie, Walter en Kurt elk op een andere manier onthalen. Er wordt afscheid genomen. Geheimen komen aan de oppervlakte, andere gaan mee in het graf. Eén hartverscheurend verhaal verteld vanuit twee zeer persoonlijke perspectieven. 'Georges & Rita' is trouwens een zogenaamd omkeerboek, je kan dus kiezen welk verhaal je eerst leest, dat van Rita of dat van Georges.

Anja Daems ging met Leen Dendievel naar haar oude school in Kortrijk en sprak met haar over haar boek en haar leven. Ze vertelt er waarom ze voor het thema euthanasie koos. 'Ik sta er erg achter, als iemand wil gaan, laat die dan ook gaan', zegt ze. Ze heeft het hele boek vooral 'tussendoor' geschreven, in de coulissen van het theater, als ze iets hoorde op de radio en dan heeft ze vooral genoteerd op haar gsm. Het leven inspireert haar. En ze heeft het boek afgewerkt tijdens de lockdown. Verder praat ze nog over haar trouw en waarom Udo de man van haar leven is en ze er toch voorlopig geen kind van wil.

Herbeluister het interview hieronder

Herbekijk Leen Dendievel in Vandaag over 'Georges & Rita' op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief