Eerste digitale Boekenbeurs goed voor 50.000 kijkers, 407 auteurs en 104 uur livestream via VRT NU

Boekentips LangZullenWeLezen

Na 11 dagen, 407 auteurs, 104 uur livestream via VRT NU en honderden boeken zit de eerste alternatieve en digitale Boekenbeurs erop. De hele herfstvakantie lang stond het boek centraal in zowel de Boekenmarathon van Boek.be als in de programma's van de VRT. En dat leverde heel wat interessante cijfers en enthousiaste reacties op. Een terugblik op 11 dagen boekenplezier!

De herfstvakantie staat traditioneel in het teken van boeken en auteurs, met de jaarlijkse Boekenbeurs als hoogmis van literair plezier en leesinspiratie voor groot en klein. Door de coronacrisis kon de Boekenbeurs dit jaar niet doorgaan in fysieke vorm. Boek.be organiseerde daarom met steun van de VRT een bijzonder en coronaproof alternatief: de Boekenmarathon.

Boekenmarathon

Van 1 tot en met 11 november ontving boekenliefhebber Tom De Cock maar liefst 378 auteurs in de lege zalen van Antwerp Expo tijdens een digitale Boekenmarathon. Hij praatte met zijn literaire gasten over hun nieuwste boek en deelde leestips met de kijkers. Elke auteur die langskwam bij Tom bracht zijn nieuwste boek in drievoud mee. Dat levert na 11 dagen een indrukwekkende bibliotheek van ruim 750 boeken op. Die boeken zullen in pakketten worden weggeschonken aan alle ziekenhuisbibliotheken van Vlaanderen, om zo ook de zorgsector een literair hart onder de riem te steken.

Boekenfeest

Daarnaast zond Radio 1 tijdens de herfstvakantie elke voormiddag uit vanuit een gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Ruth Joos presenteerde er Het Boekenfeest, met aan haar zijde telkens één van de boekengezichten van Radio 1: Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck. Zij verwelkomden maar liefst 29 auteurs en illustratoren. En dat leverde heel wat inspirerende gesprekken en boekentips van bekende lezers op.

Friedl' Lesage gaf op zondag 1 november de aftrap voor Het Boekenfeest in Touché, waar ze het boekenprogramma ook weer afsloot op zondag 8 november. Bovendien mocht ze afgelopen zondag ook de boekenplank van 1,5 meter, vol boeken van de literaire gasten, wegschenken aan een gelukkige luisteraar.

Naast Radio 1 schaarden ook Klara, Ketnet, Eén, MNM en Radio 2 zich achter het initiatief en zetten het boek centraal in hun programma's. Zo droeg de VRT bij aan de Boekenmarathon, een initiatief van Boek.be om een alternatief hoogtepunt te creëren voor het boek en de boekensector.

De Boekenmarathon en Het Boekenfeest in cijfers

  • 11 dagen lang ontving Tom De Cock 378 auteurs, illustratoren en vertalers. Dat leverde maar liefst 342 interviews op, goed voor 86 uur aan video's op VRT NU.
  • 11 dagen vol interviews waren enkel mogelijk dankzij de 11 thermossen muntthee met veel suiker. Om zich door 342 interviews heen te slaan, deed Tom een beroep op 22 subtiel verborgen energy drinks.
  • Radio 1 zond tijdens de herfstvakantie uit vanuit een gelegenheidsstudio, waar ze 29 auteurs mochten verwelkomen. Ook literatuurliefhebbers als Wim Opbrouck en Alex Agnew kwamen langs.
  • De interviews van Het Boekenfeest op Radio 1 en De Boekenmarathon met Tom De Cock zijn goed voor maar liefst 104 uur livestream op VRT NU.
  • In totaal keken zo'n 50.000 boekenliefhebbers naar de interviews op VRT NU. 60% van hen keek uitgesteld naar de video's, 40% zat aan de livestream gekluisterd.
  • De Boekenmarathon bereikte boekenfans van alle leeftijden. Ongeveer een vierde van alle kijkers was jonger dan 34 jaar.
  • In totaal werden ongeveer 80.000 video's met interviews opgestart. Dat maakt van de Boekenmarathon en Het Boekenfeest het vijfde best bekeken programma op VRT NU. Vooral de hoogtepuntcompilaties deden het goed bij het publiek.
  • De dagelijkse compilatie-uitzending op Eén met een interviewselectie van de voorgaande dag lokte gemiddeld 44.800 kijklustigen, met fraaie uitschieters zoals 117.714 (piekcijfer op zondag 8 november).

Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar kwam Boek.be bij de VRT aankloppen met de vraag of we een platform konden bieden voor hun digitale Boekenmarathon. Omdat de cultuursector zwaar getroffen is door de coronacrisis, waren we snel overtuigd om de kaart van het boek te trekken en ons videoplatform VRT NU open te stellen. Samen met alle VRT-netten hebben we voor een mooi, alternatief hoogtepunt voor het boek en de lokale boekhandel kunnen zorgen. En nu we opnieuw in lockdown zitten, kon de livestream van de Boekenmarathon en het Boekenfeest van Radio 1 de zinnen van vele lezers verzetten en voor inspiratie zorgen.

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT

Het organiseren van deze alternatieve Boekenbeurs was geen sinecure. De digitale Boekenmarathon betekende een complete ommezwaai. Zouden boekenliefhebbers en auteurs dat waarderen? Ik heb er enkele slapeloze nachten aan overgehouden. Maar de goede cijfers en de positieve reacties tonen dat al onze inspanningen de moeite waard zijn geweest. Samen met de VRT hebben we heel wat originele content gebracht en daaruit trekken we lessen voor de toekomst. Door onze krachten te bundelen, spelen we meer klaar. Volgend jaar misschien een hybride boekenbeurs?

Vé Bobelyn, verantwoordelijke Boekenbeurs Boek.be

Wauw! Dit was veruit mijn grootste avontuur tot nog toe. Elk boek is een universum op zich, elke auteur is een vat vol passie voor dat ene bepaalde onderwerp. Elk kwartier ging er een nieuwe wereld voor me open. Soms ging het van Schumann over duurzaam breiwerk naar de werking van de schildklier en daarna comics over corona, in hetzelfde uur. Een beetje zoals het leven zelf. En dan al die trotse debutanten, al die buitenlandse sterren... Te veel indrukken om op te noemen, letterlijk. Ik vond het een eer en een cadeau. Als ik mijn dochter niet zo miste, zou ik nog een week doorgaan, met plezier.

Tom De Cock, presentator

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief