Koen Fillet

Eerherstel voor Machiavelli - filosofe Tinneke Beeckman schrijft ‘Machiavelli’s lef’

Filosofie Radio 1

1515: Machiavelli schrijft ‘Il Principe’, het handboek voor de gewetenloze machtswellusteling. Kort samengevat: Het doel heiligt de middelen. Wie de macht wil veroveren of aan de macht wil blijven mag niet terugschrikken voor leugens of geweld. Daarmee beschrijft de politiek zoals ze is, niet zoals ze zou moeten zijn. Door en door cynisch dus.

2020: Filosofe Tinneke Beeckman schrijftMachiavelli’s Lef’. Daarin bekijkt ze zijn geschriften van naderbij. Wat blijkt? Hij is niet de immorele gangster die de geschiedenis van hem gemaakt heeft. Integendeel. Hij is een groot voorstander van vrijheid en gelijkheid en van de inperking van macht.

Je zou zijn filosofie kunnen samenvatten als: Doe niet bij anderen wat je wil dat ze bij jou doen. Maar doe bij anderen wat je verwacht dat ze bij jou zullen doen. Dat is iets helemaal anders. Het eerste is christelijk en dom en zelfs ronduit gevaarlijk, het tweede is veel slimmer, vindt Machiavelli. Tinneke Beeckman mocht het komen uitleggen aan Koen Fillet en Sven Speybrouck in Interne keuken.

Beluister de uitzending op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief