Een waas van levensmoeheid en melancholie in de debuutbundel van Karel van de Woestijne - met Peter Theunynck

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Karel van de Woestijne werd amper 51 jaar oud, maar liet ons heel wat onsterfelijke poëzie na, zoals zijn bundel 'Het vader-huis'. 10 jaar geleden publiceerde Peter Theunynck een biografie van Karel van de Woestijne en nu haalt hij de bundel opnieuw boven.

Nauwelijks 25 jaar is Karel wanneer hij in 1903 zijn debuutbundelHet vader-huis’ publiceert. Misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende gedicht in deze bundel is het eerste gedicht 'wijding aan mijn vader'.

Gij, die kommrend sterven moest, en Vàder waart,
en mij liet leven, en me teder léerde leven
met uw zacht spreken, en uw strelend hande-beven,
en, toen ge stierft, wat late zon op uwen baard;

Het gedicht verwijst naar de dood van zijn vader, vertelt Theunynck. Gent - de stad waar Karel opgroeide - was op dat moment een stad van industrialisatie. Zijn vader had een koperslagerij waar de ketels en kranen voor de talrijke brouwerijen van de stad werden gemaakt. Hij werd in zijn eigenste koperslagerij onwel en stierf ter plekke aan een beroerte.

De dood van zijn vader maakte een diepe indruk op de jonge Karel die nooit een vrolijk baasje was geweest. Hij was als kind vaak ziek en werd meegezogen in de donkere sfeer die in zijn ouderlijk huis hing. Zijn vader had namelijk vaak last van depressies. Na de dood van zijn vader is hij de man des huizes en probeert hij zijn moeder bij te staan.

In zijn debuutbundel die hij tussen zijn 18e en 23e schreef, zijn de dood en de liefde centrale thema's. Over alles hangt een waas van levensmoeheid en melancholie. Dat heeft niet alleen met zijn privégeschiedenis te maken, maar ook met de tijdsgeest waar een doodverlangen heerste. Denk maar aan Baudelaire met zijn 'Les fleurs du mal'.

Herbeluister het volledige fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief