De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Een van de kinderen van het 'Ruinerwoldspookgezin' schrijft boek: 'De dag dat ik vluchtte voelde absoluut niet als de beste dag van mijn leven'

De Zevende Dag

Drie jaar na zijn ontsnapping schrijft de Nederlandse Israel Van Dorsten, een van de 'Ruinerwoldkinderen', een boek over zijn ervaringen. In 'Wij waren. Ik ben. Weg uit Ruinerwold' vertelt hij over hoe hij met zijn zussen en broer 9 jaar lang volledig afgezonderd leefde van de rest van de wereld. Hun vader Gerrit-Jan van Dorsten zag zichzelf als de nieuwe Messias die de wereld moest redden. 'Bepaalde dingen zullen mijn hele leven meegaan. Dat moet ik aanvaarden', vertelt Israel in 'De zevende dag'.

Op 14 oktober 2019 stapt de toen 25-jarige Israel van Dorsten een café in het Nederlandse dorp Ruinerwold binnen. Hij heeft zonet beslist om voorgoed te ontsnappen uit de boerderij van zijn vader, waar hij sinds 2010 volkomen geïsoleerd leeft. Israel bestelt een biertje. Zijn verwilderde uiterlijk en het vreemde verhaal dat hij vertelt, verontrusten de cafébaas. Hij wil niet meer terug naar de boerderij. De politie wordt verwittigd.

Een dag later vallen ze de afgelegen boerderij van het gezin binnen. In een afgesloten ruimte treffen ze de vader Gerrit-Jan van Dorsten aan, samen met zijn 5 meerderjarige kinderen. De vluchtpoging van zoon Israel en de vondst van zijn zussen en broer worden wereldnieuws. Cameraploegen van over de hele wereld strijken neer in het anders zo rustige en pittoreske Ruinerwold.

Niemand in het dorp weet af van het bestaan van de kinderen. Ze zijn na hun geboorte niet aangegeven en zijn nooit naar school geweest. Een volledig leven in isolement. Bewust zal later blijken. Vader Gerrit-Jan van Dorsten heeft hen jarenlang verborgen willen houden. Hij ziet zichzelf als nieuwe Messias en leeft in een fantasiewereld die bevolkt wordt door geesten. Na de inval wordt hij aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling.

Nu, drie jaar later schrijft Israel in zijn boek 'Wij waren. Ik ben. Weg uit Ruinerwold' over zijn ervaringen. Via een stiekem aangekochte smartphone kreeg Israel uiteindelijk toegang tot het internet. Op die manier kwam hij er langzaamaan achter dat het evangelie en de verhalen die zijn vader verkondigde, niet klopten. Het zorgde voor barsten in zijn geloof. Hij kon zijn eigen identiteit ontwikkelen. Dat was niet makkelijk. 'Het was heel beklemmend om mezelf te ontdekken en te ontwikkelen', zegt Israel in 'De zevende dag'.

Herbekijk het interview in De zevende dag en lees hier meer

Herbeluister ook Voorproevers met Israel Van Dorsten op VRT MAX

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief