De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Een uniek tijdsdocument van een buitengewoon eigenzinnig ontwerpbureau - Luc Deleu & T.O.P. office: Future Plans 1970-2020

Kunstboek Klara

Architect Luc Deleu boog zich in 1979 al over de zoektocht naar een museum voor hedendaagse kunst in Gent. Het is één van de vele etappes in zijn maatschappelijk geëngageerde praktijk die aan bod komt in het boek 'Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020'. Met deze publicatie geeft het Vlaams Architectuur Instituut het startschot voor een feestjaar rond 50 jaar T.O.P. office.
Samensteller is architect en voormalig Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen en Anne Judong. Pompidou nodigde Luc Deleu en Peter Swinnen uit in de Klara-studio. Ook SMAK-directeur Philippe Van Cauteren zit aan tafel om te vertellen over 'De Laatste Steen van België', door Luc Deleu geplaatst in een muur van het museum.

Bouwen voor en in de toekomst

Hoe zag de toekomst eruit in de jaren 1970, toen Deleu zijn eerste stappen als architect zette? Van ecologie lag men toen niet wakker. Er was rond die tijd het rapport van De Club van Rome en hij las Richard Buckminster Fuller, pionier van het ecologisch denken en ontwerpen, in het magazine 'Architectural Design'. Deleu is er, als een van de weinige architecten toen, mee aan de slag gegaan. 'Ik wist dat ik een moeilijke boodschap moest vertellen en ik wist dat de tijd mij gelijk zou geven', vertelt Deleu in Pompidou. 'Gelukkig ben ik ook gezegend met een grote dosis humor' gaat hij verder, 'zodat ik het kan verzachten'. Aan de hand van presentaties nam hij symbolisch 'afscheid van de architectuur'. Er was de eerste tentoonstelling 'Vacuum' en 'De Laatste Steen van België'. Hij heeft veel nagedacht over architectuur, maar dat paste in de geest van die tijd, geeft hij toe.

'De Laatste Steen van België'

SMAK-directeur Philippe Van Cauteren is een van vele auteurs die een bijdrage leverden aan het overzichtsboek 'Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020'. Hij komt dagelijks met het werk van Deleu in contact. Deleu plaatste in een museummmuur in 1979 'De Laatste Steen van België'. Philippe Van Cauteren droomt ondertussen van een nieuw SMAK dat plaats biedt aan de volledige collectie van het museum dat nu te klein is. 'En er zal plaats zijn voor de steen van Luc Deleu', vertelt hij in Pompidou.

50 jaar visionaire architectuur van T.O.P. office

Het boek 'Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020' geeft volgens Deleu een andere inkijk in zijn werk: er komen veel anekdotes in voor en 'het is plezant voor de mensen.'

44 auteurs hebben een bijdrage geleverd. Het is een kleinood van bijna 300 pagina's in pocket-formaat. Peter Swinnen die het boekje samen met Anne Judong heeft samengesteld, zegt veel mensen gelukkig te hebben gemaakt omdat ze mochten en konden reflecteren over het werk van T.O.P. office. Er staan 60 projecten in met onuitgegven teksten van Deleu en foto's van onder meer 'Nenuphar', het huis aan de Cogels-Osylei waar Deleu woont sinds mei 68.

'Wat bekende het werk van Deleu persoonlijk voor Peter Swinnen?', vraagt Chantal Pattyn. Swinnen is als architect afgestudeerd onder Deleu die zijn mentor was en hij werkte voor hem in de periode 1994-1995. 'Ik heb het geluk gehad er ooit te mogen werken, er heerste een ateliersfeer, het was geen typisch architectuurbureau. 'De spirit was die van een rockband waar er veel werd gerepeteerd en spelenderwijs vanalles kon worden ontdekt.'

VIa, het Vlaams Architectuurinstituut, die het boek uitgeeft, heeft ondertussen het gigantische archief gedigitaliseerd. Komen er ook nog aan: een tentoonstelling in deSingel, een documentaire en educatieve projecten. Een overzicht van alles wat er op stapel staat vind je hier.

Herbeluister hieronder Pompidou met architect-kunstenaar Luc Deleu.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief