Een stukje van de regenboog: 'Ideaal om kinderen die niet graag lezen aan het lezen te krijgen'

Poëzie voor kinderen Radio 2

Cathérine Vandoorne van De Madammen op Radio 2 leest samen met haar dochter Ella-Noor (8 jaar) het boek 'Een stukje van de regenboog'. In het boek zijn 100 gedichten verzameld voor kinderen die de afgelopen 10 jaar geschreven zijn. Er staan gedichten in van Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen.

Vandoorne vroeg zich af of poëzie voor kinderen nog altijd hetzelfde is als in haar kindertijd. 'Aan de vorm is nog niet zoveel veranderd', zegt ze. 'Gedichten rijmen nog altijd, meestal toch.' Ook de thema's van vroeger keren terug, zoals gedichten over verre landen, dieren, lastige zusjes of broertjes.

Het grootste verschil is dat er nu meer maatschappelijke thema's opduiken. 'Ik merk dat de poëzie mee geëvolueerd is met de tijd. Er staan gedichten in het boek over de grootouders, dementie, diversiteit en het milieu en gelukkig is er ook nog altijd de ontroering en de humor.'

Ze vindt het boek erg geschikt om kinderen die niet zo graag lezen aan het lezen te krijgen. 'Er staan prachtige tekeningen in', zegt ze. Die zijn van de hand van Sassafras De Bruyn. Zij is bekend van een rubriek in het Eén-programma 'Iedereen beroemd' waarin ze een tekening maakt bij het levensverhaal van iemand.

En wat vinden de kinderen zelf? Ella-Noor keurde het boek alvast goed, omdat er prentjes in staan en gedichtjes die rijmen. Ze vindt het ook leuk omdat het korte tekstjes zijn.

Herbekijk hier het gesprek met Cathérine Vandoorne in De Madammen:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief