De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Een steengoed boek': Christophe Vekeman leest Claudio Morandini

Fictie Pompidou

Een breed publiek winnen voor een roman over een misantropische heremiet, dat is niet iedereen gegeven. Maar de Italiaanse schrijver Claudio Morandini slaagt er met verve in, volgens Christophe Vekeman.

Na ons niet zonder dramatische gevolgen gebleven verblijf in de sneeuwstorm waarmee vorige week 'Het woord voor rood' van Jon McGregor begon, bevinden wij ons ook nu weer in de sneeuw met een korte roman van de in 1960 geboren Italiaanse schrijver Claudio Morandini.

'Sneeuw, hond, voet', zo heet in vertaling dit oorspronkelijk in 2015 gepubliceerde werk, dat in Italië eertijds een bestseller was – tot mijn verwondering toch, moet ik zeggen. Niet dat het boek niet goed tot zelfs steengoed zou zijn, want dat is het wel, maar gewoon omdat het zeg maar verre van een wet is dat romans over starnakel gekke, door en door misantropische heremieten die er op zeker ogenblik toe overgaan zich te voeden met de zweetkorst die zich in de loop der tijden om hun oude lichaam heeft gevormd in de smaak vallen bij een heel groot publiek. Ik heb het Italiaanse volk altijd al een warm hart toegedragen, kortom, maar het is bij dezen nog flink in mijn achting gestegen.

Hoofdfiguur van 'Sneeuw, hond, voet' is Adelmo Farandola, en het begint ermee dat hij aan de start van de herfst de Alpenberg die hij bewoont afdaalt naar het dorp daar in de diepte van het dal teneinde proviand – wijn, worsten, brood en boter – in te slaan om de komende koude maanden door te komen. Dat hij wel degelijk een regelrechte mensenschuwer is, wordt meteen al duidelijk als wij te weten komen dat hij vroeger vaker naar het dorp ging, en dan met name om af en toe de fanfare te horen spelen, maar dat hij daarmee gestopt is.

Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief