ON

'Een sms-je is beter dan geen sms-je' - Liesbeth Van Impe schrijft haar ervaring als kankerpatiënte neer in een boek

Non-fictie VRT NWS

'Ik was in een dierentuin aan het wandelen toen ik telefoon kreeg van mijn huisdokter. Ik was 42 en ik had borstkanker. Ik had het gevoel dat ik uit mijn leven aan het vallen was', vertelde politiek analist en hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, Liesbeth Van Impe 7 maanden geleden in Touché op Radio 1.

Nu is er 'Chemodag is de beste dag van de week. Een gids door kankerland'. Een no-nonsense boek, rechttoe rechtaan, zoals we van haar gewoon zijn, over haar persoonlijke ervaring met kanker.

'Niet nog een kankerboek'

Ze had zich nochthans voorgenomen er zeker geen boek over te schrijven. 'Alles over kanker was al gezegd en geschreven, ik heb daar niets aan toe te voegen', dacht ze. Door de reacties op haar nieuwsbrieven en stukjes over haar kanker in de krant, merkte ze dat we goed geworden zijn in het praten over kanker maar niet in het praten mét iemand die kanker heeft. 'Wat mag ik zeggen? Wat mag ik vragen?'. Dit vertelt Liesbeth in 'Vandaag'. Het verwonderde haar en ze ondervond ook dat ze zelf moeite had om uit te leggen wat het was, ze was zelf ook op zoek naar woorden. Vandaar dan toch een boek: 'Chemodag is de beste dag van de week. Een gids door kankerland'. Met goedbedoeld advies zoals 'een sms-je (van vrienden, collega's of familie) is beter dan helemaal geen sms-je' en een pleidooi voor nieuwe woorden voor de verschillende soorten vermoeidheid die ze als kankerpatiënte ervaarde.

Chemodates

De titel van het boek is waarheidsgetrouw, vertelt Liesbeth verder nog: 'de chemodag is de dag waarop je je het best voelt, omdat je op die dag het meest gerecupereerd bent'.

Liesbeth is singel en organiseerde chemo-dates, waarbij telkens een vriend of collega haar vergezelde naar de chemokuur: dit zorgde voor 5 à 6 uur qualitytime in de setting van een ziekenhuis. Het brak bovendien het ongemak en sloeg een brug tussen haar wereld en die van het gezelschap: de schroom verdween en hierdoor kon ze het makkelijker delen.

Liesbeth heeft zichzelf niet de vraag gesteld 'waarom ik?'. Ze heeft zich ermee verzoend dat ze niet weet hoe het komt dat ze kanker kreeg.

Herbekijk hieronder Liesbeth Van Impe in Vandaag op één.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief