Een programma met fijne textuur: het nieuwe seizoen van Winteruur - vanaf maandag met o.m. deze gasten...

Boekenprogramma Canvas

Voor het zesde jaar op rij overwintert Canvas met Winteruur, een programma als een warm deken, met de welbespraakte Wim Helsen, zijn wijze gezel Swami Bami, wakkere gasten en welluidende teksten.

Met onder meer deze gasten...

Ook voor dit zesde seizoen kiest Wim zijn gasten met zorg uit. Mensen die hem opvallen, prikkelen, inspireren, uitdagen of interesseren. Comedians, schrijvers, dichters, theatermakers, kunstenaars uiteraard. Maar ook wetenschappers, muzikanten, bedrijfsleiders, architecten, sportmensen, opvallende televisiepersoonlijkheden of andere boeiende mensen.

Allemaal brengen ze een tekst mee die die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt: een korte passage uit een boek, een geboortetekst of begrafenislied, een trouwbelofte, een gedicht, een citaat uit de bijbel, een stuk uit een speech, een songtekst, een spreuk op een muur, een krantenartikel of nog iets anders.

Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Door het gesprek en leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgt die tekst extra betekenis wanneer ze hem op het einde van de uitzending nog eens opnieuw voorlezen.

  • Winteruur wordt dit jaar op maandag 26 oktober ingeluid door televisiepresentator en schrijver Pedro Elias. Hij brengt voor deze eerste aflevering een toepasselijke tekst mee van de Russisch-Amerikaanse auteur Vladimir Nabokov over de kracht van verhalen.
  • Op dinsdag 27 oktober komt dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst langs met een gedicht van Paul van Ostaijen.
  • Actrice en presentatrice Frances Lefebure brengt op woensdag 28 oktober een tekst bij van schrijfster en theatermaakster Rebekka de Wit.
  • Op donderdag 29 oktober is er geen Winteruur wegens voetbal.
  • Op maandag 2 november is er geen voetbal, maar wel Filip Joos. Hij kiest voor een tekst van Johan Anthierens over een vorm van thuisonderwijs.
  • Op dinsdag 3 november is het de beurt aan Griet Op de Beeck. Zij kiest voor een tekst van Toon Tellegen.
  • Op woensdag 4 november zorgt Bart Hollanders voor een Zen-moment met een tekst van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver
  • En op donderdag 5 november is het opnieuw tijd voor poëzie met een bal.

Later ontvangt Wim onder meer ook nog Koen De Bouw, Karolien Debecker, Will Ferdy, Ish Ait Hamou, Niels Destadsbader, Jovanka Steele, Mohamed Quaamari, Yves Desmet, Veerle Baetens, Charlotte Adigéry, Hannelore Bedert, Maarten Vangramberen, Griet Op de Beeck, Ayco Duyster, Astrid Stockman, Wouter Deprez, Karel Verhoeven, Liesbeth Van Impe, Jan De Wilde en nog vele anderen.

400ste aflevering

Winteruur is een kort programma, maar een met een lange adem: na 5 seizoenen van zo’n 75 afleveringen is Wim op woensdag 18 november toe aan zijn 400ste aflevering. Wie dan de gast zal zijn, blijft nog even geheim.

Wie alle uitzendingen van de voorbije seizoenen nog eens wel herbekijken, kan trouwens terecht op VRT NU.

Winteruur, vanaf maandag 26 oktober omstreeks 23.00 u. op Canvas of via VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief