De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

battus.nl

Een kerstdiner op zijn zestiende- eeuws? Het kan met deze heruitgave

Geschiedenis Nieuwe Feiten

Als kerstdiner zou je zestiende-eeuws kunnen gaan koken. Want Marleen Willebrands en Christianne Muusers zorgden voor een heruitgave van het zestiende-eeuwse kookboek: 'Het Excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593'. Willebrands en Muusers zijn beiden neerlandica en allebei gespecialiseerd in historische keukenrecepten.

De allereerste twee Nederlandstalige kookboeken verschenen in Brussel en Antwerpen. Dit is het derde Nederlandstalige gedrukte kookboek, het verscheen in Dordrecht. Maar is ontstaan in de Zuidelijke Nederlanden, want we vinden er veel recepten uit Gent in terug. Battus is geboren in Gent en zijn vader kwam uit Aalst en was Lutheraan, het gezin moest dus vluchten. Battus trekt door Europa en uiteindelijk vestigt hij zich weer 10 jaar in Antwerpen. In 1585 moet hij weer vluchten en dan vertrekt hij naar Dordrecht en daar is dit kookboek gedrukt.

Wie kocht zo'n kookboek? Het hoort bij een vuistdik medicijnboek, het is een bijlage. Voeding had een belangrijke invloed op je gezondheid. Je kon ziekte voorkomen en genezen door goed te eten.

Waren de recepten dan echt gezond? Er zit veel suiker in, veel zoetzure recepten. Suiker was toen een medicijn, het versterkt de innerlijke balans en helpt om eten gezond te houden. Willebrands is ook diëtiste en zegt dat de recepten niet per se ongezond zijn. De recepten zijn bijna allemaal uitgetest door Willebrands en Muusers. Het zijn zo'n 300 recepten.

Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. De oude recepten zijn namelijk moeilijk te lezen, daarom moesten ze in modern Nederlands hertaald worden. 'Maar je kan er echt een heerlijk kerstmaal mee maken', volgens Willerbands. Zelf is ze fan van wild. Er staat een heerlijke hutsepot van hert in. De gevulde lever valt ook bij Willebrands in de smaak. Gevulde kweepeer doet haar watertanden. 'Heel verrassende smaken', besluit Willebrands.

Herbeluister het interview in Nieuwe Feiten op Radio 1 hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief