Tentoonstelling over de fotoroman: 'Een fotoroman werd vaak gemaakt door regisseurs die film hadden gestudeerd'

Fotoroman Culture Club

Herinner jij je nog hoe je als blozende puber in het tijdschrift Joepie de fotoroman op de achterste bladzijden las? Over het gevarieerde fenomeen van de fotoroman is er nu een interessante tentoonstelling. Je moet er voor naar Leuven.

Annelies Moons omschrijft hoe ze een jaar of veertien is en het jongerenblad Joepie vast heeft en achteraan stond altijd de fotostrip en die las ze altijd eerst. Je mag het eigenlijk geen fotostrip noemen maar het is een fotoroman. En deze week start er in Leuven een tentoonstelling over het stripverhaal in foto's: de fotoroman.

Iza Moreno Reyes is student culturele studies en één van de organisatoren van de tentoonstelling. 'Het is dus echt een volwaardig genre. En de fotoroman in de Joepie is eigenlijk het einde van dit genre in populaire tijdschriften. Het is ontstaan in Italië in '47 net na de oorlog. In België heeft het in '54 zijn intrede gevonden. Het populairste magazine was 'Het rijk der vrouw' dat nu nog bestaat als 'Libelle' en nog een aantal bladen hadden allemaal 'fotoromans'. Het was echt een genre voor de vrouw. Niet enkel de huisvrouw maar ook de werkende vrouw. Het had vooral te maken met de consumptiemaatschappij. Het was een andere vorm van advertisement. Als je goed let op de advertenties in de magazines, zie je dezelfde producten voorkomen in die fotoromans', vertelt Reyes in Culture Club. 'Een soort influencers in de fotoroman dus, maar het lijkt wel vrij duur om te maken', merkt Moons op.

'Het begint bij de scenarist. Die het idee omzet in een fotoroman. Die maakt 'moodboards'. Dan gaan ze foto's nemen en dan is er een redacteur die de fotoballonnen en de tekst er op zet. Het was niet zo immens duur. Het is meestal het werk voor een beginnende filmregisseur. Maar er zijn mensen die er een volwaardig beroep van maakten. Het was zo populair omdat het erg toegankelijk is. Reyes heeft een interview met haar overgrootmoeder van 94 over de fotoroman gedaan. Een volledige roman lezen kon ze niet, maar een fotoroman was makkelijk en dat ging goed. En het was ook een echt feuilleton', legt Reyes uit.

'Instagram is eigenlijk een beetje een fotoroman van je eigen leven. Ook memes is een zelfde soort format. Op de tentoonstelling gaan ze vooral in op het historische aspect van de fotoroman. Maar om het naar vandaag te trekken hebben studenten hun eigen fotoroman gemaakt. In de vroegere fotoromans zie je de traditionele genderrollen. En dat werd dan herwerkt door de studenten', legt Reyes nog uit.

De tentoonstelling loopt vanaf 19 maart in de universiteitsbibliotheek van Leuven.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief