Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Strips & graphic novels LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn beiden stripfanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet en eerder waren ze al beiden jurylid van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs die talent tweejaarlijks bekroont.

Deze 6 nieuwe strips en graphic novels zijn gelezen en bijzonder goed gevonden. Laat het leesplezier beginnen!

Simon Spruyt – De tamboer van Borodino

De openingspagina’s schieten letterlijk meteen elke illusie aan flarden. Het hoofdpersonage Vincent Bosse staat te trommelen tussen soldaten die sneuvelen. Met zijn engelachtige uiterlijk trekt hij de aandacht van de lezer, maar ook van elk personage. Spierwit met grote ogen tekent Simon Spruyt hem tegenover karakterkoppen die wel allemaal ingekleurd zijn. We volgen de tamboer tijdens de rampzalige veldtocht van het Franse leger naar Rusland begin negentiende eeuw. Dit boek toont de waanzin van oorlog, de overlevingsdrang en hoe moeilijk het in die context is om schuld en onschuld van elkaar te onderscheiden. Van begin tot einde slorpt het verhaal je op. Simon Spruyt koos voor waterverf met potlood, met vele bruin- en blauwtinten. Sublieme vertelling, Spruyt lijkt elk boek nóg beter te worden. Niet twijfelen, lezen!

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Judith Van Istendael en Zidrou – De walvis bibliotheek

De geroemde Franse scenarioschrijver Zidrou koos deze keer voor Van Istendael om zijn verhaal te tekenen. Een sprookjesachtige vertelling van een postbode die in een bootje post naar eilandjes en vissers roeit. Op een nacht kantelt zijn boot omdat een walvis tegen hem aanzwemt. Het wordt het begin van een vriendschap met een onafwendbaar einde. De tekeningen in waterverf en potlood wisselen telkens weer van formaat en dat geeft hier een bijzonder gevoel van verwondering. Kleine schilderingen, afgewisseld met paginagrote feeërieke beelden. Je wordt meegezogen in vrolijke taferelen, maar ook weemoed, geluk en verdriet. Een boek voor jong en oud, samen of alleen.

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Olivier Grenson en Sylvie Roge - Vermoorde onschuld

Dit verhaal verdient een waarschuwing: niet voor te gevoelige lezers. Van bij de eerste zin ‘… maar ik kan niet meer terug’, tot de laatste pagina word je meegesleurd in een gruwelijk verhaal waar je bij elke plotwending wenst dat je er nu de stekker uit mag trekken. Het hoofdpersonage is een zachtaardige, beheerste en ietwat dromerige vrouw. Ze vertelt in flarden haar levensverhaal terwijl je een sluimerende dreiging voelt maar niet weet waar dit zal eindigen. Razend spannend psychologisch drama, in realistisch getekende beelden van vooral grijs- en bruintinten.

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Philippe Girard - Leonard Cohen On a Wire

Een 82-jarige Leonard Cohen valt uit zijn bed, het boek in. Stervende blikt hij terug op zijn leven en de lezer kijkt mee. Hoe hij dichter en schrijver wilde worden, zijn eerste gitaarakkoorden, de successen en vooral ook de vele diepe dalen. Je kijkt mee naar stuklopende relaties, ziet hoe hij andere bekende figuren als Phil Spector, Lou Reed, Nico, Joni Mitchell en Janis Joplin ontmoet. Het hele spectrum van zijn dagelijkse worstelingen komt aan bod: zijn geloof, haat, drank, veel drank, drugs, depressies, liefde, politieke overtuigingen en de vele gebroken harten. Met op het einde ook een selectie van nummers en hoe ze in dit levensverhaal passen. Leuk in beeld gebracht. Voor de liefhebbers.

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Pieter De Poortere - Boerke ontgoocheld’

Geen politieke correctheid bij superheld Boerke. Amy Whinehouse sterft als drankorgel, prima materiaal voor een goeie grap. Hoerke wordt verkracht, en Boerke stoeft omdat hij anaal is genomen door Freddy Mercury. Enfin, geen heilige huisjes bij onze antiheld, het maakt hem des te heldhaftiger. De humor blijft geweldig sarcastisch, en de strip is ideaal om af en toe te hand te nemen en enkele gags mee te pakken. Ideaal vakantievoer dus.

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels

Verron-Yann- Govert Suurbier ‘Integraal2’

Ontmoet een rebelse missionaris, hij wordt naar de meest vergelegen plaatsen op de aardbol gestuurd door zijn opdrachtgever, het Vaticaan, die blij zijn dat ze van deze luis in de pels af zijn. In deze compilatie dompelt Govert zich, samen met zijn vriend Reinier Kneppelhout onder in de mythologische wereld van de druïden, in Bretagne. Hij gaat ook naar Hollywood, om daar de goede zeden in de filmindustrie te controleren. Op zijn manier, zoals alleen Suurbier dat kan. En ze lossen een mysterie op met nazi’s in een Zeppelin.

Van de hele reeks zijn er maar 7 albums verschenen (blijkbaar wegens te weinig succes op het einde). 4 Ervan zijn hier gebundeld, maar het album is méér dan dat. Je krijgt er nog een biografie bij van de makers en een mooi inzicht in de werking van de Belgo-Franse stripwereld. Het is een prachtige uitgave, en het hele boek doet je nostalgisch hunkeren naar méér (nieuwe) afleveringen.

Een flinke portie leesplezier met deze 6 nieuwe strips en graphic novels
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief