Een fijne selectie van 10 graphic novels en strips - oogst 2020

strip & graphic novel LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn beiden stripfanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet en eerder waren ze al beiden jurylid van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs die talent tweejaarlijks bekroont.

Samen selecteerden ze deze tien strips en graphic novels die er dit jaar uitsprongen. Allemaal hebben ze iets bijzonders, vaak zijn ze niet te vergelijken - er is dus geen rangschikking – en het is een mix van lichtere en zwaarder op de maag liggende genres en thema's, van gevestigde waarden en nieuw nationaal en internationaal te ontdekken talent. Laat het leesplezier beginnen!

10 graphic novels en strips om te lezen

1. De Zwanendrifters – Dido Drachman

‘Een subtiel debuut’ benoemt collega Judith Vanistendael de stijl. Een jong meisje zoekt een eigen identiteit in haar vertrouwde maar onveilige thuissituatie. Haar moeder is vertrokken en dat onderwerp is taboe voor haar alcoholverslaafde vader. In het dorp vindt ze medelijden, maar weinig antwoorden op haar vragen. Drachnman speelt met bladschikking en haar geschilderde beelden ondersteunen de sfeer van verwondering, zoeken en onschuld van een kind dat leert hoe volwassenen vast kunnen zitten in een eigen waarheid. Een verhaal dat raakt

2. Drieman - Wide Vercnocke

Familiegeheimen, voor velen zo herkenbaar, en zo realistisch. Wide Vercnocke probeert te verzinnen wat zijn grootvader, Ferdinand bezielde toen hij tijdens WOII sympathiseerde met de bezetter. Een personage wordt een schizofrene drie-eenheid, en wat vooral blijft hangen is het zwijgen, generaties lang.

3. Aaron - Ben Gysemans

Een boek over een twintiger die langzaamaan ontdekt dat hij pedofiele gevoelens heeft, dat is niet meteen een evident thema. Maar Ben Gijsemans trekt je mee in de eenzaamheid van Aaron, en je krijgt meteen sympathie voor hem. Knap ook hoe hij simpele actiehelden in een fantasiewereld uitspeelt tegenover de statische ‘echte’ wereld van Aaron. Een aanrader.

4. De Bom – Alcanté/Boulée/Rodier


De bom is een kloefer. Zo’n 460 pagina’s lang word je meegesleept, van ontwikkeling tot ontploffing van de atoombom. Een spannend historisch verhaal waarin je de fascinatie van wetenschappers volgt, in de politieke context voor en in de Tweede Wereldoorlog. Er worden heel wat zijsprongen gemaakt, de auteurs streven volledigheid na. Een boek voor doorzetters, maar je wordt beloond.

5. Mijn kameraad Che Guevara - Jeroen Janssen en Hilde Baele


Jeroen Janssen is een buitenbeentje in de stripwereld. De laatste jaren heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld, een soort ‘slow journalism’. Hij tekent verhalen op van mensen. Het zijn losse prenten met lappen handgeschreven tekst tussen. Janssen tekent onophoudelijk, het is zijn manier van interviewen en communiceren geworden. In dit nieuwe beeldverhaal vertrekt hij samen met Hilde Baele van een persoonlijke aanknopingspunt over Che Guevara. Ze reizen naar Congo en Cuba en verzamelen merkwaardige getuigenissen. Dit is niet een boek dat je in één ruk uitleest. Naar de tekeningen van potlood en stift kun je blijven kijken.

6. We mogen niet klagen – Charel Cambré


Glimlachen, lachen met corona, stel je voor, het kan.. Charel Cambré postte tijdens de eerste lockdown elke dag een gag op de sociale media, en oogstte genoeg succes om zijn zotte tekeningen te bundelen. Kop van jut is Marc Van Ranst, die is fan en pleegde er een voorwoordje bij. Cynisch wordt het nooit, bij Cambré, maar hij steekt de draak met fenomenen als het hamsteren, politici, en de media.

7. De Kever en de Koning - Thibeau Vande Voorde


Fantastisch boek, Vande Voorde ging zijn inspiratie halen bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en tekent een verhaal over Joseph Lippens die in opdracht van Koning Leopold II op zoek gaat naar zijn vader, een ivoorhandelaar die al even geen ivoor meer heeft gestuurd. Zijn tocht wordt een helletocht…heel knap getekend, je voelt hoe de tropische jungle de personages langzaamaan te pakken krijgt. ‘De kever en de koning’ is eigenlijk de masterproef van Vande Voorde, en meteen ook zijn debuut.

8. Tot ziens daarboven - Pierre Lemaitre en Christian De Metter


Twee Franse soldaten hebben de gruwelijke loopgraven van de Eerste Wereldoorlog overleefd, op het nippertje… ook al zijn ze erin geluisd door hun legeroverste. Maar respect kunnen ze niet verwachten, niet van de Franse overheid, niet van de economische machthebbers. Het verhaal zit mooi gelaagd in mekaar, en is prachtig verteld, pure klasse uit de Franse traditionele strip. Echte aanrader, onder die kerstboom, daarmee!

9. Ongedierte – Piero Macola


Een jongeman leidt een teruggetrokken bestaan in een dorp. Hij wordt er geconfronteerd met de ongemeen harde realiteit van een vreemdeling op zoek naar een beter leven. Het slingert hem terug naar zijn jeugdtrauma, toen hij zelf in aanraking kwam met machtsmisbruik en kleine criminaliteit. Prachtige potloodtekeningen, intimistische kleuren en een heel klassieke bladindeling. Een verhaal dat leest als een trein.

10. Alleen in Berlijn – Nicolas Juncker


Twee vrouwen op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door omstandigheden slapen ze een tijd samen in een kamer. De ene is Duitse dertiger en getrouwd met een SS-soldaat, de andere is een piepjonge tiener en zit in het Russische leger. De jongste botst met haar naïeve blik op de harde waarheid: om te overleven moet de oudste al haar principes opzij zetten. De woede en machteloosheid tekent beide vrouwen. Een oorlogsverhaal vanuit vrouwelijk oogpunt. Heel mooie eigen tekenstijl, in vooral grijstinten, soms subtiel roodbruin bijgekleurd. De gezichten zijn sprekend, soms mondloos met ogen die dwars door je heen prikken. Deze graphic novel kruipt in je kleren.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief