'Een enorme verwoesting': deze unieke collecties uit de universiteitsbibliotheek zijn (mogelijk) verloren bij de brand op de Tafelberg

VRT NWS

De brand op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika heeft onder meer de Jagger Reading Room vernield, een unieke bibliotheek van de universiteit van Kaapstad. Ook de oudste windmolen van het land is verwoest. Een overzicht.

De hoofdcampus van de Universiteit van Kaapstad (UCT) aan de voet van de Tafelberg staat in brand. Alle studenten zijn geëvacueerd en naast onder meer een studentenresidentie heeft het vuur vooral de Jagger Reading Room vernield. Dat is een bibliotheek vernoemd naar John William Jagger, een voormalig minister van spoorwegen die in 1930 overleed en een grote geldschieter was van de universiteit.

Het gebouw is in de jaren 30 opgetrokken en diende oorspronkelijk als hoofdbibliotheek. Daarna was het even een uitleencentrum en van 2000 tot 2011 deed het dienst als African Studies Library. Tien jaar geleden begon de universiteit met een grote renovatie om de bibliotheek in de oorspronkelijke staat te herstellen. Daarbij zijn in een eerste fase gangen en balkons uit de jaren 60 en 70 verwijderd. In een tweede fase zijn de originele schilderwerken en andere afwerkingen hersteld.

Apartheid, Khoi en San

'Het is een grote bibliotheek', vertelt Ariane De Lannoy aan VRT NWS. Zij is een Vlaamse professor die aan de UCT werkt. 'Met wat we nu weten, lijkt het erop dat de bib is afgebrand en dus ook de speciale collectie die daar is ondergebracht. Daar zitten heel unieke stukken in die niet gedigitaliseerd zijn: getuigenissen uit de periode van apartheid en de overgang naar de democratie, maar ook oude stukken over volken zoals de Khoi en de San. Het is een enorme verwoesting eigenlijk.'

Bekijk op vrtnws.be een fragment uit het gesprek met Ariane De Lannoy en lees er het artikel verder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief