Een dag uit het leven van een boekhandelaar in tijden van corona- Bart Van Aken van 'Paard van Troje' in Pompidou

#corona Klara

Wordt er meer gelezen nu alle cultuurhuizen de deuren dicht houden? Nicky Aerts vraagt het aan boekhandelaar Bart Van Aken.

Hoe organiseert de boekensector zich in tijden van corona? Boekhandels houden de deuren noodgedwongen dicht, maar vinden creatieve manieren om hun klanten te bedienen. En boeken lijken voor veel lezers belangrijker dan ooit. Bart Van Aken van de Gentse boekhandel 'Paard van Troje' deelt zijn ervaringen.

'Paard van Troje' ging er prat op dat ze nog een echte offline winkel hadden. Ze hebben even getwijfeld om snel een website te bouwen, maar dan kwamen er bestellingen via telefoon en mail binnen. Normaal zien ze 200 klanten per dag, nu hebben ze slechts 200 bestellingen per week.

'Er wordt nu inderdaad veel gelezen. Er gaan ook veel kinderboeken over de toog. Er wordt wel minder non-fictie gelezen. Mensen zijn vooral op zoek naar troost en ontspanning en afleiding. Bij elke bestelling zit wel iets bij van Ilja Leonard Pfeijffjer en 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman wordt ook veel besteld.' zegt Bart. De zoon en broer van Bart rijden de bestellingen rond.

'Als je de boeken rondbrengt zie je de warmte van de klanten, ook van nieuw cliënteel, het enthousiasme. Dat heb je in de winkel minder. De mensen hebben iets meer tijd dan in de winkel. Ze mailen nu ook veel over en weer met boekentips en dan creëer je een heel andere band met de klanten. De boekensector lijdt wel. Maar dat doet iedereen dus nu', zegt Bart verder nog.

Zelf komt Bart niet meer echt toe aan lezen. Hij leest vooral e-mails en probeert veel te converseren met klanten. Hij kijkt veel in kookboeken , hij leest korte boeken, en las net 'Bergje' van Bregje Hofstede over een wandeling die ze gemaakt heeft, een kleine dunne novelle. Onlangs herlas hij 'Adres onbekend' over het opkomend nazisme.

De boeken komen wel nog binnen via een grote distributeur uit Nederland. De Nederlanders werken gewoon door. Boekenwinkels zijn er ook nog open. Bart is realistisch en hoopt natuurlijk dat ze hier ook snel terug open kunnen gaan, al is het maar om pakjes te kunnen laten afhalen in de winkel. Want doordat ze alles moeten leveren hebben ze erg lange werkdagen.

Er is zelfs een dame die elke zondag vanuit Affligem boeken kwam kopen. Zij woont gelukkig op zijn weg naar huis, dus nu brengt Bart haar persoonlijk elke vrijdagavond 6 Nederlandse en 6 Engelstalige boeken.

Herbeluister op Klara.be het volledige interview.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief