Édouard Louis over klasse, afkomst, homofobie en ongelijkheid - bekijk het interview in Terzake

Autobiografie VRT NWS

Édouard Louis is nog geen 30, maar nu al één van de sterren van de Franse literatuur. Zijn boeken worden in de hele wereld gelezen. In zijn autobiografische romans, waarvan 'Veranderen: methode' de laatste is, beschrijft Louis hoe hij zich losrukte uit het Frans arbeidersmilieu en de uitsluiting en innerlijke strijd die daarbij komen kijken. Zijn werken zijn uitgesproken politieke statements. Over klasse, afkomst, homofobie, mannelijke dominantie, racisme en ongelijkheid. Terzake kon hem interviewen.

'Veranderen: methode'

Zijn missie: de wereld kenbaar maken hoe fundamenteel oneerlijk die in elkaar zit. De zin die hij als kind het vaakst van zijn ouders heeft gehoord is: iedereen heeft lak aan ons.

'Veranderen: methode' is de link tussen al zijn boeken, vertelt hij in Terzake. 'Het is een vrij eenvoudig verhaal: het verhaal van een sociale zoektocht. Ik was dat kind. En als kind werd ik uitgesloten omdat men zei dat ik een homo was, verwijfd, abnormaal, niet mannelijk genoeg. In die volkse wereld heersten nu eenmaal mannelijke normen. Je mannelijk gedragen was het allerbelangrijkste'.

Het verhaal van zijn kindertijd was er een van schaamte voor de persoon die hij was. 'En ik heb revanche willen nemen op die schaamte. Ik was de eerste in mijn familie die ging studeren en de bourgeoisie, de elite leerde kennen. En de intellectuele wereld. Wat is dat eigenlijk? Dat is de uiteindelijke vraag van het boek: In welke mate heeft die sociale ongelijkheid voor het gevoel gezorgd dat je je nergens thuisvoelt?'

Want ook de bourgeoise heeft hem niet gelukkig gemaakt. Het vluchten uit het milieu van zijn kindertijd, deed hem ook beseffen dat een groot deel van het geweld in de volkse wereld van zijn kindertijd gelinkt was en zelfs het gevolg was van het nog grotere geweld van de dominante klassen tegen de klassen die zij domineerden. Het geweld is dus eigen aan het systeem.

Presidentsverkiezingen

Volgens Louis is extreemrechts diep verankerd in Frankrijk. Daar tegenover staat de kandidaat van klassiek rechts: Macron. In die politieke constellatie is links dat zich probeert herop te bouwen, niet zo sterk als het zou kunnen zijn. Emmanuel Macron en Marin Le Pen zijn in feite twee onderdelen van eenzelfde ontwikkeling, zelfde dynamiek. Macron staat voor een afbraakpolitiek (onderwijs, gezondheidszorg...) die zorgt voor gevoel van uitsluiting, verwaarlozing en beroving. Dit duwt de mensen naar extreemrechts.

'Red jezelf, vlucht weg'

Heeft hij een boodschap voor jongeren die in dezelfde situatie zitten als hijzelf vroeger? 'Ik zou zeggen: red jezelf, vlucht weg. Al mijn boeken verheerlijken het vluchten... Vluchten betekent het systeem ontvluchten.' Ook voor zijn collega-auteurs heeft hij een boodschap: een schrijver/schrijfster moet zijn of haar stem laten horen in de media - niet iedereen heeft toegang tot literatuur en boeken - en andere manieren zoeken om zich te uiten: betogen, op straat komen!

Bekijk hieronder het interview met Édouard Louis in Terzake.

Beluister ook de recensie van 'Veranderen: methode' van Lode Delputte in Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief