Ecologisch "bomenboek” van Richard Powers wint Pulitzerprijs

Fictie LangZullenWeLezen

“Tot in de hemel”, de monumentale bomenroman van de Amerikaanse schrijver Richard Powers, is bekroond met de Amerikaanse Pulitzerprijs voor fictie.

De Pulitzers zijn de jaarlijkse Amerikaanse onderscheidingen voor auteurs, componisten en journalisten. “The overstory” van Richard Powers, in het Nederlands vertaald als “Tot in de hemel” is bekroond als beste fictie. “Een slim gestructureerd verhaal dat vertakt en uitwaaiert, net als de bomen in het hart van de roman. Bomen die verbonden zijn, als een echo van de mensen die bij hen leven.”

Richard Powers voert in de roman een hele reeks personages ten tonele, die allemaal een bijzondere band hebben met een boom. Hun levens haken in elkaar, op een moment dat een bos bedreigd is. De passage waarin activisten maandenlang hoog in de kruinen kamperen en dicht bij de "ziel" van het woud komen, is adembenemend geschreven. "Tot in de hemel" is een bij uitstek ecologische roman van een schrijver die vaak wetenschap en literatuur met elkaar vermengt. Andere bekende romans van Powers: “Het zingen van de tijd”, “De echomaker” en “Orfeo”. Lees meer


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief