'Waarom wil niemand mijn boek uitgeven?' van Fay Weldon - deze en andere boekentips van An Leenders van Creatief Schrijven

Boekenlijstje LangZullenWeLezen

Schrijven, hoe begin je er aan? Misschien helpt het lezen van deze boeken, verzameld door An Leenders van Creatief Schrijven.

Over Creatief Schrijven

An Leenders smult maar wat graag van letters, woorden en zinnen. Ze is oprichter en directeur van Creatief Schrijven vzw, het steunpunt voor wie schrijven niet laten kan. De organisatie ondersteunt, coacht, adviseert en begeleidt beginnende schrijvers en biedt hen kansen in cursussen, wedstrijden en projecten en via het online platform Azertyfactor.

10 Boekentips

Voor wie zelf in de pen wil kruipen, heeft An deze inspirerende leestips:

1. Alleen met de goden - Alex Boogers

Je beleeft als lezer mee de tienerjaren van Aaron Bachman. Het boeiende relaas van de zoon van een veroordeelde vader met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de woede van een vechter en de overlevingsdrift van een jongen van de straat. Bovendien wil Aaron schrijver worden en geeft hij geregeld inkijk in zijn verzameling citaten van bekende auteurs over het schrijfproces. Een overweldigende coming-of-ageroman in trefzekere taal en vol gitzwarte humor.

2. Brieven aan een jonge schrijver - Column Mc Cann

Een kleine handreiking over de kunst van het proza schrijven van de hand van een ervaren vakman. Column McCann is zelf fictieschrijver en docent creatief schrijven in New York. Hij heeft het over de worstelingen, teleurstellingen, het intense gevoel van geluk en van de woede en zelfhaat die onvermijdelijk je deel worden als je schrijft. Een collectie brieven over wat schrijven wezenlijk inhoudt! Zeker lezen.

3. Ik zat op het dak - Daniil Charms

Charms is dé Russische meester van het absurdisme. Dit boek is echt een feest. Grappig en boordevol absurde twists. Ultrakorte verhalen, toneelstukken, gedichten, dagboekfragmenten, liefdesbrieven, notities en één novelle passeren de revue in deze dikke klepper. Hij heeft het over de grillige spelingen van het lot, willekeurig geweld tegen zwakkeren en depersonalisatie van het individu. Een boek dat altijd vers blijft en waar ik geregeld eens van smul.

4. Als het bloedt - Stephen King

Een verzameling van vier lange, bijzondere en vreemde verhalen. Zo maak je kennis met een sprekend knaagdier, ‘Rat’, dat een would-be schrijver advies geeft en met de tiener Craig, die telefonisch in contact blijft met zijn oude schatrijke vriend, meneer Harrigan, die overleden is. Bizar en griezelig, maar King slaagt erin om deze situaties totaal aannemelijk te maken. Het vertelplezier spat van elke bladzijde.

5. Hoe word ik een beroemd schrijver? - Ilja Leonard Pfeijffer

Het boek bevat zo’n zeventig hoofdstukken die allemaal een vraag beantwoorden, van: ‘Hoe is het werkelijk om schrijver te zijn?’ over ‘Hoe krijg je het voor elkaar om te debuteren? tot ‘Hoe schrijf je een bestseller?. Pfeijffer neemt je mee door de literaire wereld en geeft antwoorden op zijn eigen snedige wijze. Hij is heer en meester in sarren en plagen, maar ook in zelfspot. Wijze lessen die je kunt trekken uit het boek: schaam je niet voor kleine stukjes die weinig mensen lezen en hou altijd plezier in dat wat je creëert op papier!

6. Het stad in mij - Maud Vanhauwaert

Een meer dan 300 pagina’s tellend monument van één van de spannendste dichters van dit moment. Vol onomstootbare conclusies, dwalingen, ontboezemingen, opstandigheden en fratsen van Maud Vanhauwaert, die onlangs nog stadsdichter van Antwerpen was. Een heerlijke en prachtige bundel om in te verdwalen en te ontdekken hoe je met poëzie buiten de lijntjes kunt kleuren en de brug kunt slaan naar andere disciplines.

7. Het land van de grote woordfabriek - Agnès de Lestrade & Valeria Docampo (ill.)

Dat een handvol oprechte woorden vaak waardevoller zijn dan een leger dure, grote woorden, dat legt schrijfster Agnès De Lestrade uit via het verhaal van de kleine Florian en de steenrijke Oscar. Omdat woorden zo kostbaar zijn in dit land van de grote Woordfabriek, praat bijna niemand. En wat doe je dan als je de mooiste woorden wil voor het mooiste meisje, maar geen geld hebt? Dit prentenboek is een teder relaas vol fraaie woordvondsten met prachtige illustraties in heel sobere of net warme tinten.

8. Mijn Azertyfactor. Aan de slag met schrijftalent - Vitalski

Een bundeling van 25 teksten van onbekend talent dat gespot werd op Azertyfactor, de vrijhaven van Creatief Schrijven vzw waar pennenvoerders hun vruchten publiceren. Vitalski oogstte vanop dat platform een eigenzinnige bloemlezing en voorzag elke tekst van scherpzinnige commentaar. Naast proeven van de verse pennenvruchten en de feedback kun je ook zelf aan de slag met leuke schrijfopdrachten. Ideaal om je schrijfspier te trainen en je Azertyfactor te verhogen!

9. Smaak. Een bitterzoete verkenning - Kathy Mathys

Intens heb ik genoten van deze ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van de smaak, met tussenstappen in de wetenschap, de psychologie, de kunst en de literatuur. Een reis langs vragen als: Wat is de smaak van de kindertijd, van de liefde? Kun je heimwee hebben naar smaken die je nooit hebt geproefd? Kent de eenzame eter tafelgenot? Welke rol spelen tast, geur en zicht bij het eten? Een gulzig boek dat goesting geeft en al je zintuigen op scherp zet.

10. Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? Handboek voor de afgewezen schrijver - Fay Weldon

Dit kleinood is een must voor elke beginnende schrijver die droomt van een eigen boek. Waaraan moet een goed manuscript voldoen? Hoe verleid je een uitgever? En hoe val je op? Een paperback die leest als een trein en bulkt van praktisch advies.

Boekenrecensies: An Leenders

   Deel dit artikel

   Nog meer boekennieuws op

   Kom erbij en lees mee.

   Begint het te kriebelen?

   Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
   Laat het leesplezier beginnen!

   Log in met je VRT profiel

   Meer leesplezier?

   Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
   We sturen je elke week een verse update!

   Schrijf je in op de nieuwsbrief