'Dwars door Oceanië' - het boek bij de reeks in Iedereen Beroemd

Non-fictie Radio 2

Wouter Deboot is bekend als de fietsende reporter in Iedereen Beroemd. Zijn laatste fietsreis bracht hem naar Oceanië waarin hij van het tropische noorden in Australië tot het zuidelijkste punt van Nieuw-Zeeland fietst, een tocht van 7000 kilometer. Genoeg stof om bij de tv-reeks ook een boek te schrijven. Eerder verscheen van Wouter Deboot ook al 'Dwars door Amerika'.

Siska Schoeters nodigde Wouter Deboot uit om te praten over de reeks én het boek.

'Wat vind jij zo leuk aan fietsen?', wil Siska weten. 'Door de grote afstanden tussen dorpen, soms tot 150 kilometer, weten de inwoners altijd dat je van ver komt en word je op een soort piëdestal gezet en krijg je respect waardoor het gemakkelijker wordt om een gesprekje te voeren', vertelt Wouter. 'Dit is verschillend wanneer je er met een auto voorbijraast'. De kracht van het item schuilt volgens hem ook in de kwetsbaarheid waarmee hij zich opstelt: 'Wat gebeurt er als een eenvoudige West-Vlaming in de outback iemand tegenkomt?'

Hij bereidt zich vooral mentaal voor op zo'n reis, fietsen doet hij sowieso al veel. De fiets krijgt wel een aangepaste distributieriem waardoor er geen stof aan de ketting komt. Hij heeft maar tweemaal een lekke band gehad en het zadel was ingereden om zadelpijn te vermijden.

Waren er momenten waarop hij schrik had? 'Het ene moment rij je door een gigantische zandbank, het andere moment passeert zo'n indrukwekkende roadtrain die je het gevoel geeft op de autostrade te rijden. Het is een vehikel waaraan je nooit went en als fietser heel kwetsbaar maakt'.

Bang was hij ook toen hij een dorp met 10 inwoners verliet waarin de voorbije 20 jaar 6 mensen spoorloos waren verdwenen. Toen moest hij 80 kilometer verder fietsen, in een desolaat landschap, een gemakkelijke prooi voor iemand uit het dorp met slechte bedoelingen.

Momenteel heeft hij nog geen concrete plannen voor een nieuwe route. Er wacht Wouter wel een nieuw avontuur, want er is een zoontje op komst.

De reeks 'Dwars door Oceanië' is nog tot eind juni in Iedereen Beroemd te zien, telkens op maandag.

Herbeluister Wouter bij Siska in De Madammen op Radio 2.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief