Een flinke portie leesplezier verzekerd met deze drie nieuwe strips

Strip & graphic novel LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn beiden stripfanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet en regelmatig vind je hier, op langzullenwelezen.be, hun recensies van nieuwe strips & graphic novels.

Ontdek hoeveel leesplezier Saskia De Schutter onlangs beleefde met deze drie nieuwe strips:

1. ‘Het beest’ van Zidrou en Frank Pé

Welke stripliefhebber heeft zich de voorbije weken niet laten verleide..? Een prachtige Marsipulami staart bang vanuit een hoek de wereld in, wat een omslag, met meteen de mooiste troef van het boek: de ongelofelijke kunde van Frank Pé om dieren te tekenen. ‘Het beest’ zit bij een lading dieren die dood of op sterven na dood aankomen in de haven van Antwerpen, in 1955. Scenarist Zidrou trekt je mee in een emotioneel verhaal, opgehangen aan twee outcasts: een jongetje dat gepest wordt omdat zijn papa een nazi was, en het beest dat, helemaal onderkomen, een veilige plaats vindt bij het jongetje. De karakters worden uitvoerig geschetst, en alles wordt in stelling gebracht om het beest eens goed loos te laten gaan…alleen, daar zie je nog niets van in het eerste deel. Waar blijft het echte verhaal? We kunnen alleen maar hopen dat het tweede deel de beloftes inlost.

Een flinke portie leesplezier verzekerd met deze drie nieuwe strips

2. ‘Hilde en de Bergkoning’ van Luke Pearson

Het verhaal begint als een beklemmende nachtmerrie… heldin Hilda wordt wakker in het lichaam van een trol in een vreemde parallelle wereld vol gekke onberekenbare figuren… en ze wil eruit. In haar plaats thuis, bij haar moeder, is dan weer een trollenkind. Hilde en de Bergkoning is het 9de verhaal in de reeks ‘Hilda’, een avonturenreeks voor kinderen. De Brit Luke Pearson gebruikte Scandinavische folklore voor de verhalen en de stripfiguurtjes. Soms jagen ze schrik aan, soms zijn ze onverwacht gevoelige wezens. De verhalen zullen vooral kinderen bekoren die van fantasy houden. Van de stripreeks is trouwens een Netflix-animatieserie gemaakt, goed voor een Bafta in 2019.

Een flinke portie leesplezier verzekerd met deze drie nieuwe strips

3. 'Kent state' van Derf Backderf

Mei 1970, Ohio. Studenten roeren zich en protesteren tegen de verre oorlog in Vietnam. Protest van studenten en oproerkraaiers. Ze bezetten de universiteit, tot groot afgrijzen van de bevolking en de burgemeester. In de buurt bivakkeren troepen van de Nationale Garde om de orde tijdens een truckersstaking te handhaven. De burgemeester wil dat zij tussenbeide komen…op een avond komt het tot een krachtmeeting, de troepen openen het vuur… Backderf maakte het mee, als kind. Hij zag de troepen, hoorde wat gebeurde en besloot er een rapport van te maken. Als strip. Hij luisterde naar ooggetuigenissen, zocht bronnen bijeen en stelde een gedetailleerd relaas op. Hij neemt standpunt in, zijn stijl is rechtoe-rechtaanl, de tekeningen zijn vooral functioneel. De volle 250 bladzijden van ‘Kent State’ zijn een beklijvende leeservaring, al is het wel erg gedetailleerd en uitgebreid.

Een flinke portie leesplezier verzekerd met deze drie nieuwe strips
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief