queleerlibros.com

Door #BookTok grijpen jongeren massaal naar het boek

Young Adult LangZullenWeLezen

Het sociale mediaplatform TikTok is aan een leesbevorderingscampagne begonnen. Jongeren doen lezen was nooit gemakkelijk. TikTok lijkt er in te slagen. Onder de hashtag #BookTok op TikTok delen gebruikers hun favoriete boeken op het platform. Sommige van die boeken zijn inmiddels heel erg populair. En dat merken de uitgevers ook: die verkopen ineens heel wat meer boeken.

TikTok ken je misschien vooral als het platform waar miljoenen korte muziekfilmpjes de revue passeren. Maar sinds kort vind je er dus ook: #BookTok (of de Nederlandse variant #BoekTok). Een onderdeel op TikTok dat volledig gewijd is aan boeken. De boeken die besproken worden op TikTok zijn vooral Young Adult boeken. De trend komt uit Amerika overgewaaid.

Populair op Tiktok

 • Schim en schaduw - Leigh Bardugo

  De Grisha-trilogie, waar 'Schim en schaduw' een deel van is, speelt zich af in een soort magisch oud-Rusland, de hoofdpersoon (Alina) is kick ass, haar beste vriend Mal is swoonworthy en uiteraard zitten er ook de nodige kwaadaardige mannen, donkere krachten en plottwisten in. New York Times bestsellerauteur Leigh Bardugo is geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles. Ze heeft aan Yale gestudeerd en woont nu in Hollywood waar ze naast auteur ook make-up artieste is van diverse Hollywoodproducties. In het Engels heet het boek 'Shadow and Bone' en onder die titel is het verhaal nu te zien op Netflix. Het boek 'Kraai & koninkrijk' uit de trilogie is ook deel van de Netflix-reeks en staat ook in de top tien van Booktoklijstjes.

 • Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera

  Het boek kreeg al wel wat positieve recensies op langzullenwelezen.be. Zo schrijft Peter Tas: 'Op het einde gaan ze allebei dood' het boek waarvan ik nooit gedacht had het ooit te zullen lezen. Maar ik vergiste me, het boek viel erg in de smaak en was een echte doorlezer. Kirsten Van Duyse was ook in de ban van dit Young Adult boek: 'Wat doe je wanneer je weet dat dit je laatste dag is? De auteur is er in geslaagd twee personages uit te werken die veel sympathie oproepen waardoor je, hoewel de titel van het boek al duidelijk aangeeft hoe het verhaal zal eindigen, als lezer toch hoopt dat er een andere manier is. Het is indrukwekkend te lezen hoe twee mensen die elkaar nooit eerder ontmoet hebben, op één dag zo’n hechte band kunnen vormen en hun laatste dag enkel met elkaar willen doorbrengen.'

 • Wij leugenaars - E. Lockhart

  Op de achterflap lees je: 'Wij leugenaars' (We were liars) van E. Lockhart is een onvergetelijk verhaal voor iedereen die genoten heeft van 'Een weeffout in onze sterren' van John Green. Leugens, familiegeheimen en macht: niets is wat het lijkt in de wereld van de zeventienjarige Cadence. E. Lockhart schreef met 'Wij leugenaars' een verpletterende roman voor jongeren en volwassenen.' In 2014 veroverde de Amerikaanse coming-of-age-verfilming van het boek 'Een weeffout in onze sterren' bovendien wereldwijd de bioscopen. De film werd een regelrechte kaskraker en won talloze prijzen.
 • Een lied voor Achilles - Madeline Miller

  En ook deze schrijfster en haar boeken krijgen op sociale media heel wat aandacht. Op langzullenwelezen.be kunnen we ook uit de recensie van Helene Gilis afleiden dat het wel een topper is.
  'Dit hardstollend verhaal sleurt je werkelijk mee van het begin tot het einde. Madeline Miller’s unieke schrijfstijl weet elke lezer te ontroeren en wekt werkelijk elk gevoel bij je op. [...] Bovendien betuigt het feit dat ze zich baseerde op de Ilias, nog eens van de historische correctheid van dit werk. Madeline Miller gaf een nieuwe draai aan een historisch verhaal en wist de klassieke Ilias om te toveren in een prachtige roman. Een lied voor Achilles is een ware aanrader en zal nog weken in je gedachten blijven hangen!'
Door #BookTok grijpen jongeren massaal naar het boek
 • Vrees me - Tahereh Mafi

  'Vrees me' is het eerste boek uit de 'Touching Juliette-serie' van Taheren Mafi. Op de website van de uitgeverij Blossombooks lees je: 'We krijgen vaak vragen over de de Touching Juliette-serie, en dat begrijpen we maar al te goed. De novelles en titels vliegen je om de oren! Met titels als 'Vertrouw me' en 'Weersta me' wordt het er ook niet makkelijker op. Blossom Books to the rescue, want we gaan het in deze blogpost haarfijn uitleggen. Welke boeken zijn er allemaal? Wat is de leesvolgorde? En welke edities zijn er nog leverbaar? Grappig weetje: deze serie zou eigenlijk bij een trilogie blijven. Drie delen. Easy peasy, zou je denken. Maar het bleef daar niet bij! Tahereh Mafi schreef verder en er kwamen nog drie delen.'
Door #BookTok grijpen jongeren massaal naar het boek

Niet alleen op TikTok kan je dus recensies nalaten, doe het gerust ook op langzullenwelezen.be via het tabblad 'Mijn boekenkast'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief