'Donald Trump nog president? Dat zou een tragedie zijn tijdens deze oorlog in Oekraïne': Thomas De Graeve sprak met George Packer

Non-fictie VRT NWS

Amerikaans journalist en auteur George Packer is in het land. Thomas De Graeve interviewde hem over zijn nieuwste boek over de ideologische verdeeldheid in de VS. Het gesprek dwaalt echter af naar de oorlog in Oekraïne, en het verrassende effect ervan in de VS.

Het verrassende effect van de oorlog in Oekraïne in de VS

Packer is auteur van het boek 'De laatste redding. Over de wederopstanding van Amerika' en weet als geen ander de Amerikaanse samenleving en internationale relaties te analyseren.

Packer is journalist bij The Atlantic en was dat ook jarenlang voor The New Yorker. 'Net op het het moment dat we geloofden dat het er niet meer toe deed, hebben de Oekraïners de wereld laten zien dat er hogere doelen zijn om voor te vechten. En je moet kiezen. Je moet tonen aan welke kant je staat', steekt Packer van wal. De oorlog in Oekraïne heeft een verrassend effect in de VS. 'Het is echt het enige onderwerp dat de twee partijen, de Republiekeinen en Democraten, heeft verenigd in de laatste jaren. Omdat ze het eens zijn met het beleid van Biden om de Oekraïners te bewapenen en Rusland sancties op te leggen. En ik denk dat het komt omdat er iets hogers op het spel staat en dat is de democratie en fundamentele menselijke waarden.' Rusland niet tegenhouden zou betekenen dat je de hele tijd onder een zwaard leeft: 'hou ons niet tegen of we beginnen een nucleaire oorlog. Het is een chantage.'

Biden versus Trump

Begin dit jaar schreef Packer ook een vernietigend stuk over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan en hoe Biden volgens hem daar grote fouten maakte.

Volgens Packer pakt Biden de huidige crisis beter aan. 'Soms is het moeilijk te geloven dat het dezelfde man is met dezelfde adviseurs. Ik denk dat Afghanistan geen zorg meer was voor hem.' Omdat Biden uit de periode van de Koude Oorlog komt, weet hij wat de NAVO en Europa betekent. 'Hij heeft een echt, instinctief gevoel dat dit belangrijk is.

'Kun je je voorstellen dat Trump nu president zou zijn? Misschien zou hij zeggen dat hij geen enkele reden zag waarom we hier bij betrokken zouden moeten zijn...En het zou betekenen dat 3 miljard dollars aan wapens misschien niet naar Oekraïne zouden zijn gegaan. De wapens die Oekraïne het voordeel blijven geven in deze oorlog. Het zou dus een verschrikkelijke tragedie zijn als Donald Trump tijdens deze oorlog president zou zijn. Hij zou ook proberen de oorlog voor zijn eigen doeleinden te exploiteren. Hij doet dat zelfs nu hij geen president is. Hij riep Poetin op wat informatie vrij te geven over de zoon in het midden van deze oorlog. Hij probeert nog steeds vrienden te worden voor zijn eigen voordeel. Dat is het niveau van moreel leiderschap dat we van Donald Trump mogen verwachten. We mogen dus blij zijn dat Biden deze crisis aanpakt.'

Volgens Packer zijn er ook zwakke punten in deze aanpak, meer bepaald op het gebied van zijn communicatie. De oorlog in Oekraïne zorgt dan wel voor een zeldzame eensgezindheid in het Amerikaans Congres, het betekent niet dat Biden de wind in de zeilen heeft. Waarom dit zo is, legt Packer verder uit in het gesprek met Thomas De Graeve in Terzake.

Bekijk het integrale interview op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief