Dominique de Groen, Jens Meijen en Charlotte Van den Broeck zijn de kanshebbers voor de eerste FintoPrijs Supporting Young Artists

Literaire prijs LangZullenWeLezen

Begin dit jaar werden de nieuwe Fintroprijzen voor jonge beginnende artiesten aangekondigd. Over 3 categorieën heen wordt 76.000 euro verdeeld en laureaten kunnen rekenen op de steun van bekende ervaren mentors. De drie categorieën zijn Literatuur, Beeldende kunsten/Fotografie en Film/Dans/Theater. De verschillende jury’s onder voorzitterschap van Toni Coppers hebben nu hun shortlist van drie kandidaten bekendgemaakt.

De PrixFintroPrijs Literatuur gaat naar...

Binnen de categorie Literatuur zijn de laureaten langs Nederlandstalige kant Dominique De Groen, Jens Meijen en Charlotte Van den Broeck. Eén wordt de grote winnaar die 12.000 euro krijgt, de nummers 2 en 3 ontvangen 2.000 euro.

De namen van de winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens de uitreikingsceremonie op 24 november.

Dominique de Groen

Dominique De Groen is dichter. Haar werk werd o.m. gepubliceerd in Deus Ex Machina, Kluger Hans, Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Bij de uitgeverij ‘het balanseer’ verscheen haar debuutbundel Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019). Ze post poëzie en beeldend werk op www.vulpix91.be. In 2020 verscheen Offerlam. Dominique De Groen is winnaar van de Frans Vogel Poëzieprijs 2019.

Jens Meijen

Zijn dichtbundel Xenomorf (De Bezige Bij) won in 2020 de C. Buddingh'-prijs voor beste Nederlandstalige debuut. Daarnaast is hij lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. In 2016 werd hij verkozen tot de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Recnet verscheen zijn debuutroman De Lichtjaren (De Bezige Bij).

Charlotte Van den Broeck

In oktober 2016 verzorgde ze als jongste gastlandspreker ooit samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. In 2019 werd haar bundel Nachtroer bekroond met de Paul Snoekprijs. Haar prozadebuut Waagstukken werd bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2020. In 2021 verscheen haar nieuwste dichtbundel Aarduitwrijvingen.

Lees hier meer over de FintroPrijzen en herbeluister er het gesprek met initiatiefnemer Toni Coppens op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief