Volgens Daan Borloo, auteur van 'De Netflix Essays', doet de skip-intro ons langer kijken

VRT NWS

De 'skip-intro' knop op streamingplatform Netflix, waardoor je elke begingeneriek van een serie kan overslaan, wil ons net langer aan het kijken houden. Dat beweert Daan Borloo, de coauteur van 'De Netflix Essays' in 'De Wereld Van Sofie' op Radio 1. Daarin stelt Sofie Lemaire zich de vraag of intro's en begingenerieken met uitsterven bedreigd zijn, nu allerlei streamingplatformen zo'n knop aanbieden.

De begingeneriek: het vaste en vertrouwde stukje aan het begin van een serie. Hét moment waarop je de realiteit even los kan laten en ongegeneerd dieper in de zetel kan doorzakken om te beginnen aan een marathon seriekijken. Maar zijn die begingenerieken met uitsterven bedreigd nu allerlei streamingplatformen de mogelijkheid aanbieden om de intro over te slaan. In 'De Wereld Van Sofie' op Radio 1 zoekt Sofie Lemaire uit hoe dat precies zit.

Vijf jaar geleden voerde streamingplatform Netflix de 'skip intro' knop in. Daarmee kan je eenvoudig elke begingeneriek van een serie overslaan. Netflix zelf zegt dat het verspreid over de hele wereld maar liefst 136 miljoen keer per dag gebeurt. Uitgerekend zou er wereldwijd zogezegd 195 jaar bespaard worden.

“Netflix doet veel research naar hoe mensen graag naar series kijken. Uit onderzoek bleek dat 15 procent van hun abonnees - dat gaat over miljoenen mensen - handmatig in de tijdsbalk gingen morrelen om de intro over te slaan', vertelt seriefreak en coauteur van 'De Netflix Essays' Daan Borloo. Daarom bedacht Netflix in 2017 de 'skip-intro' knop waarbij je dus met één druk onmiddellijk aan je serie kan beginnen.

Bingewatchen

Neem nu de razendpopulaire serie 'Friends' over zes vrienden uit het New York van de jaren 90 die lief en leed delen. De kans dat je intussen al met 'I'll Be There for You' van The Rembrandts in je hoofd zit, is ongetwijfeld groot. 'Als je zes of zeven keer dat iconische begindeuntje van 'Friends' hoort passeren, ga je je misschien schuldig voelen dat je al zolang in de zetel ligt te stinken', lacht Borloo. 'Als je de intro skipt, ben je je daar niet meer van bewust. De outro wordt er dan nog eens automatisch afgesneden en je komt in een tijdsloop terecht die eindeloos kan duren.'

Is het einde van de begingeneriek in zicht? Lees verder op vrtnws.be en vind het antwoord op deze vraag.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief