Dochter van Herman de Coninck: 'Zijn taal lijkt simpel, maar hij werkte soms jaren om een zin op punt te krijgen'

Poëzie Expo 22

Poëzie mag niet ontbreken in 'Expo 22', het Radio 1- programma dat iconische Belgische voorwerpen verzamelt. En wie anders dan Herman de Coninck verdient het om opgenomen te worden? Bij een geboorte, huwelijk of overlijden, telkens opnieuw weten zijn woorden de juiste toon te vatten. Luisteraar Roeland stuurde de verzamelbundel van Herman de Coninck in als object voor 'Expo 22'.

Laura de Coninck overschouwt de nalatenschap van haar vader. Laura leest het verzamelwerk van haar vader nog regelmatig. 'En je leest het altijd anders. Anders dan toen ik 18 was bijvoorbeeld en in andere contexten', vertelt Laura.

Herman De Coninck heeft een grote herkenbaarheid, volgens haar, 'omdat hij zijn taal schijnbaar simpel houdt, maar hij werkte soms jaren om een zin op punt te krijgen', vertelt Laura. 'Hij kon de essentie goed vatten. En op moeilijke momenten gaan mensen op zoek naar woorden om het te vatten en dat vinden ze vaak in de gedichten van Herman de Coninck. Hij kon precies een vinger op de wonde leggen. Zijn woorden gaan recht naar het hart', zegt Laura. Het mooiste gedicht van haar vader is volgens haar, het meest persoonlijke voor haar: 'Het slaapliedje voor Laura in Gigaro'. 'Hij heeft het mij gegeven voor mijn achttiende verjaardag. Hij is een paar maanden later gestorven. Hij heeft het me in een limited edition gegeven. Het was echt handwerk. Het zijn woorden waar ik het meeste troost in vind, nu ik zelf ook kinderen heb', legt Laura uit. Laura leest in 'Expo 22' haar favoriete gedicht voor.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief