Actueel: 'Dochter van de dekolonisatie' - een persoonlijk familieverhaal en pleidooi voor een échte dekolonisatie van Nadia Nsayi

Non-fictie VRT NWS

61 jaar na de moord op Patrice Lumumba werden vandaag (20/6/21) in het Egmontpaleis in Brussel de stoffelijke resten van de premier teruggegeven aan zijn nabestaanden. 'Het is niet normaal dat het enige stoffelijke overschot zes decennia in Belgische handen bleef', zei premier De Croo, die excuses aanbood in naam van ons land. Hoe groot is het belang van de teruggave? En waarom moesten de nabestaanden 61 jaar wachten? Politicologe en schrijfster van het boek 'Dochter van de dekolonisatie' Nadia Nsayi was te gast in De Afspraak. Herbekijk het interview hieronder:

Boek 'Dochter van de dekolonisatie'

Op 30 juni 2020 vierde Congo de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid. Een proces dat nog altijd sporen nalaat. Politicoloog Nadia Nsayi schreef er een boek over, 'Dochter van de dekolonisatie'.

Het is een persoonlijk verhaal geworden dat start bij haar grootvader, Arthur Clerebaut, die in de jaren 20 uitwijkt naar Belgisch Congo. Het is het begin van een familiegeschiedenis die samenvalt met honderd jaar kolonisatie en dekolonisatie. Waarom Nadia 'Nsayi' heet en niet 'Clerebaut' ontdekt de lezer gaandeweg in het boek.

In Congo leert Arthur Clerebaut een zwarte vrouw kennen, uit deze relatie wordt een zoon geboren, de vader van Nadia. Haar vader heeft ze nauwelijks gekend, want hij was vrij oud toen Nadia geboren werd.

Als jonge weduwe trekt haar moeder in 1989 naar België, samen met haar jongste kind, Nadia. Eerst komen ze in Sint-Joost-ten-Node terecht, later zorgt een bijzondere ontmoeting met een familie ervoor dat Nadia opgroeit in Landen, waar ze school loopt en Nederlands leert.

In haar boek houdt ze een pleidooi voor een doorgedreven dekolonisatie en verwacht ze excuses van wat ze de 3 k's noemt: koning, kerk en kapitaal. Ze wil de lezer meenemen in een nieuw denkproces: onafhankelijkheid moet er niet alleen zijn op politiek vlak, maar ook op economisch en cultureel gebied, niet enkel gericht op Congo, ook België moet door dit proces.

Het kolonialisme was een fundamenteel onrechtvaardig systeem, dat heel veel menselijk leed heeft veroorzaakt. Excuses volstaan niet, er moet bijvoorbeeld ook meer aandacht zijn voor het koloniaal verleden in het onderwijs.

Congo zou ook minder een beroep moeten doen op ontwikkelingshulp en meer op internationale solidariteit. Het is belangrijk dat Congo in eerste plaats zelf kan bepalen hoe ze het land wil ontwikkelen. 'Is het bezoek van de huidige president Félix Tshisekedi, aan ons land tijdens dewelke hij om nieuwe investeringen 'bedelt' dan geen uiting van neokolonialisme?' vraagt presentator Jan Van Delm haar in De ochtend. 'Ook hij moet dekoloniseren', vindt Nadia.

Herbeluister Nadia Nsayi in De ochtend op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief