'Dit wordt een klassieker': Schotse schrijver Douglas Stuart haalt met debuutroman Booker Prize binnen

Fictie VRT NWS

De debuutroman 'Shuggie Bain' van de naar Amerika verkaste Schot Douglas Stuart wint de Booker Prize 2020, de belangrijkste prijs in de Engelstalige letteren. Het winnende boek is - volgens de schrijver zelf - een 'grappig en teder liefdesverhaal' in een arbeidersmilieu in Glasgow. 'Voorbestemd om een klassieker te worden', aldus de jury.

Het verhaal speelt in de jaren 80 in een arbeidersbuurt in Glasgow en vertelt het wedervaren van homoseksuele zoon Shuggie en zijn verslaafde moeder Agnes. Douglas Stuart noemt het zelf 'een grappige, tedere lovestory, over de onvoorwaardelijke liefde die kinderen voor foute ouders kunnen hebben.'

'Shuggie Bain' wordt zeker een klassieker, zegt de jury van de Booker Prize, het is 'een ontroerend, indringend en genuanceerd portret van een hechte gemeenschap.' Douglas Stuart bespeelt 'veel emotionele registers' en schrijft met 'mededogen' over de personages.

De uitreiking van de Booker Prize moest door corona noodgedwongen via digitale weg gebeuren. De Amerikaanse oud-president Barack Obama hield een toespraak vanop afstand.


Lees verder en bekijk wat de jury van het boek vindt op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief