Dit viertal legt de laatste reis van Paul van Ostaijen opnieuw af

Poëzie Klara

Toen Paul van Ostaijen in 1927 naar Miavoye trok, een gehucht in de Naamse Ardennen, wist hij niet dat het zijn laatste reis ging worden. Hij leed aan tuberculose en zou daar een behandeling krijgen in het kuuroord Le Vallon. Maar hij overleed zes maanden later, slechts 32 jaar oud. Meer dan 80 jaar later doen schrijver Koen Peeters, journalist Pascal Verbeken, dichter Peter Holvoet-Hanssen en schilder Koen Broucke deze reis over.

Vlak nadat van Ostaijen was overleden, riep zijn vriend en dichter Richard Minne op tot een bedevaart naar het kuuroord in Miavoye om zijn vriend te eren. Maar de opdracht kreeg weinig tot geen respons. Tot dit viertal meer dan 80 jaar later de oproep ontdekte in een oud boek en de nooit uitgevoerde bedevaart ondernamen.

Hun expeditie begon bij van Ostaijens graf op het Antwerpse Schoonselhof en eindigde in Le Vallon, het kuuroord waar ze twee dagen verbleven. Ze hoorden er geschiedenissen waarvan ze huiverden en bladerden door van Ostaijens gedroomde dagboek.

Hun reis is uitgebracht als radioverhaal in 2 delen, gemaakt in 2014. Toen verscheen ook het boek 'Miavoye', bij De Bezige Bij.

Beluister het radioverhaal in 2 delen hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief