De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

®Bob Van Mol

Dit is Raoul de Jong. Zijn roman 'Jaguarman' staat op de shortlist van de Boon

Literaire prijs Radio 1

Raoul de Jong (1984) is met zijn roman 'Jaguarman' genomineerd voor de Boon in de categorie fictie/non-fictie.

Raoul de Jong schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde al vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen 'De grootsheid van het al', dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek 'Jaguarman', dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs, en nu dus ook voor de Boon.

Raoul de Jong in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Raoul de Jong was 28 toen hij zijn Surinaamse vader voor het eerst ontmoette. Zijn vader vertelde hem iets wat hij niet kon loslaten.

In Culture Club lichtte de auteur toe dat hij door het lezen van het boek 'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom (uit 1934) ontdekte dat er een groot verhaal was waar hij helemaal niets van wist, waar hij nooit iets over geleerd had op school, nooit iets over gehoord had op televisie. Hij heeft heel hard moeten zoeken om Anton de Kom te vinden en vroeg zich af ‘welke schrijvers ken ik nog allemaal niet? Hoe groot is dit verhaal eigenlijk?’. Zo begon hij aan het avontuur van het schrijven van ‘Jaguarman’. Het verhaal gaat over een voorvader die kon transformeren tot een jaguar. Dat is wat zijn vader vertelde vlak nadat hij Anton de Kom had gelezen. Er is een link tussen zijn familie en het regenwoud waar De Jong als kind al van droomde naar toe te gaan. Weliswaar geen leuke link. Eén van zijn voorvaders was een winti-priester die de erfelijke kracht had om te veranderen in een jaguar, de koning van de jungle. Een kracht die er niet meer is doordat zijn vader christelijk is geworden en dus niet meer erfelijk belast is. Zijn vader vroeg hem niet op zoek te gaan naar die kracht. Dat is net wat De Jong wel heeft gedaan voor het schrijven van ‘Jaguarman’.

Bekijk hieronder het interview in Culture Club.

Op VRT NU stellen alle genomineerde auteurs voor de Boon zichzelf voor in een videoportret. In onderstaande video krijg je een kort fragment met Raoul de Jong te zien.

Alida Neslo las Jaguarman van Raoul de Jong en vertelde erover in Culture Club. Beluister haar recensie op Radio 1 Select.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief