'Dit denk ik en dit is waarom' - Mia Doornaert over haar boek 'Tegendraads' in De afspraak

Non-fictie VRT NWS

In april verscheen 'Tegendraads', de bundeling columns die Mia Doornaert schreef voor de krant De Standaard, met een inleidend essay over Europa na corona. Phara nodigde haar uit in de studio van De afspraak.

Mia Doornaert is ook voorzitter van Literatuur Vlaanderen en luidt de alarmbel voor de boekensector.

De verkoopcijfers tonen een omzetverlies van 23% die niet gecompenseerd wordt door de online boekenverkoop. Door deze daling is er ook inkomstenverlies voor de auteurs: niet enkel zijn er minder vergoedingen voor de auteursrechten, ook lezingen en presentaties werden geannuleerd door de lockdown. Literatuur Vlaanderen heeft een systeem om het lezen naar de scholen te brengen, auteurslezingen waarbij het €100 in tegemoet komt. Het fonds zal dit bedrag toch uitkeren en lobbyt momenteel bij de Vlaamse overheid voor andere steunmaatregelen. Boekhandels zijn zeer belangrijk omdat er daar veel impulsaankopen gebeuren.

'Dit denk ik en dit is waarom'

Haar eigen boek 'Tegendraads' kwam ook uit in de periode waarin de boekenwinkels dicht waren. In dit boek filtert ze de grote tendenzen, er staan columns in van 15 jaar geleden over onder meer de Europese integratie die duidelijk maken dat dat de Verenigde Staten van Europa er nooit zullen komen en waarom dit zo is.

De titel 'Tegendraads' is de rode draad in het boek. 'Bent u tegendraads geboren of bent u het geworden?' wil Phara weten. 'Als iedereen hetzelfde denkt dan denkt er niemand meer' zegt Mia. Ze is 6 jaar voorzitter geweest van de internationale federatie van journalisten en nam het op voor journalisten die gevangen zaten en gemarteld werden omdat ze opkwamen voor rechten waarmee wij nu zo nonchalant omspringen. 'Tegendraads' is ingaan tegen een bepaalde pensée unique. 'Het enige wat ik riskeer is wat bagger in de sociale media'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief