'Dit boek zegt dat iedereen kan zingen' - Bart Peeters in het Radio 1 Boekenfeest

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

'Dit boek zegt dat iedereen kan zingen', vertelt Bart Peeters. Elke dag ontvangt het Radio 1 Boekenfeest een bekende Vlaming met zijn of haar favoriete boek. Vandaag tipt zanger Bart Peeters het boek 'Complete Zangtechniek' van Catherine Sadolin. Je leest erin wat de plexus pyramidalis is, waarom echte zangers bretellen dragen en hoe je je stem moet opwarmen.

'Misschien wel vreemd om met een boek te leren zingen maar het gaat hem over het aanreiken van de juiste technieken. Toondoof bestaat niet, iedereen kan leren zingen', legt Peeters uit.

En met de juiste techniek mag er ook veel meer. Je kan bubbelen in een fles om je stembanden te ontspannen. Of in de i een u zetten want een i kan je eigenlijk niet zingen. Maar vooral je plexus pyramidalis, gelegen in het onderste van je middenrif, is een spier die je moet activeren. Dit samen opspannen met je lenden, ribben en achterrug en je mag zingen als een voorhistorische dinosaurus of als Tom Waits. Je kan ze activeren door op z’n hondjes te hijgen.

'En als Mick Jagger op zijn 59 jaar, de rock en roll was dan al ver weg, begon met rek-en-strek oefeningen en vocale oefeningen als warming-up voor zijn stem, waarom zou jij het niet doen? Maar weet dat je pas een echte zanger bent wanneer je bretels draagt, zo geef je je plexus pyramidalis alle ruimte', legt Peeters uit.

Weet je die niet te vinden? Zowel Bart als Lieven tonen je graag live waar die ligt. Of misschien toch niet, want alles wordt gefilmd, even vergeten dat het niet alleen radio is.

Herbekijk het interview op VRT NU

Of herbeluister op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief