Dirk Marteel schrijft een roman tegen de achtergrond van Operatie Dynamo in De Panne

Fictie Radio 2

In De Panne wordt dit jaar één van de meest sprekende militaire operaties uit de Britse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog herdacht: Operatie Dynamo. De Madammen van Radio 2 trokken naar De Panne voor een speciale uitzending gewijd aan Operatie Dynamo en nodigden ook Dirk Marteel uit. Hij schreef een boek tegen de achtergrond van deze wereldgebeurtenis in de meidagen van 1940.

Operatie Dynamo: een hallucinante opdracht

Toen op 10 mei 1940 de Duitse troepen oprukten, waren ze er in geslaagd in enkele dagen Nederland, België, het Groothertogdom Luxemburg en tenslotte ook Frankrijk binnen te vallen. Bijna het volledige geallieerde leger – Britse, Franse en Belgische troepen – was richting Noordzee en het Kanaal gedreven en omsingeld aan de Frans-Belgische grens.

Nog diezelfde week – op 16 mei 1940 – nam de Britse Eerste Minister Winston Churchill het besluit om het Britse Expeditieleger via de zee te evacueren. Een hallucinante opdracht als je weet dat er in totaal 400.000 militairen vastzaten op de stranden in de omgeving van Duinkerke (FR) tot Oostduinkerke (B). Niet alleen de legervloot, maar ook alle beschikbare kleine vaartuigen moesten ingezet worden voor hun redding. ‘Operatie Dynamo’ was een feit. Deze heroïsche dagen zitten in het collectieve geheugen van de inwoners van De Panne.

'IJzergeluk'

In de De Madammen komt Dirk Marteel vertellen over zijn roman 'IJzergeluk' dat zich afspeelt tijdens deze woelige dagen, 81 jaar geleden. De vader van Marteel zag als kind de hele operatie in De Panne gebeuren. Naar aanleiding van de herdenking troonde zijn vader hem mee naar de kelder waar een loodzwaar stuk ijzer lag, een brokstuk dat de grootvader van Marteel op het strand vond tussen het puin na de evacuatie van de geallieerden. Tot op de dag van vandaag weet niemand waarvoor het brokstuk diende. Het inspireerde Marteel voor het schrijven van 'IJzergeluk' waarin hij een jongen van zeven jaar en zijn familie (vader, moeder en twee zussen) centraal stelt en hij wil nagaan wat de impact van zo'n wereldgebeurtenis op een dorp en haar inwoners is.

'Vanwaar het geluk in de titel?' wil Cathérine Vandoorne weten. Het is contradictorisch, vertelt Marteel: 'De jongen vindt samen met zijn vader en oom dat stuk ijzer op het strand toen ze vislijnen aan het uitleggen waren en er ontstond een soort verbondenheid tussen hen. Ze wisten niet wat het was, ze namen het mee en het stond voor kleine geluksmomenten.'

Het stuk ijzer is nu in het bezit van Marteel maar zijn vader wil het graag terug: 'je weet nooit dat ik het nog nodig heb!'. 'IJzergeluk' ligt vanaf 7 oktober in de winkel.

Bekijk hieronder het gesprek met Dirk Marteel bij De Madammen, live vanuit De Panne.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief