Dirk De Wachter over nieuw boek: 'Als het met u fantastisch gaat, kijk dan eens om u heen'

Non-Fictie De Wereld Vandaag

'Goed leven met kwetsbaarheid en beperking'. Dat is de titel van het nieuwe boek van Dirk De Wachter en Manu Keirse. Dirk De Wachter vertelt waar het over gaat in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Op het eerste gezicht lijkt er in de titel een contradictie te zitten: is het leven niet net moeilijker of zwaarder met beperking of kwetsbaarheid? Daar gaat het boek over. Het is gestart vanuit de cursus die Dirk De Wachter geeft aan de universiteit en overgenomen heeft van Manu Keirse die op emeritaat ging. 'Het is een zeer interessante cursus, al zeg ik het zelf, omdat er getuigenissen in staan. Studenten schrikken er altijd van hoe je toch met een ernstige beperking een aangenaam leven kan leiden', vertelt De Wachter. En dat wilde hij toch eens delen met een groter publiek.

Het boek bespreekt zoveel verschillende domeinen: fysieke beperking, mentale problemen, ouder worden, dementie, een geliefde verliezen en rouwen. Dat gaat ons allemaal aan. Dirk De Wachter is psychiater, Manu Keirse (klinisch psycholoog) en autoriteit in ons land als het gaat over rouwen. Beide auteurs vinden elkaar in hun visie op hulpverlening, op zorg, op de mens. Die gelijkt loopt. Het streven naar vermenselijking van de zorg. Ze voeren 'een pleidooi voor (mede)menselijkheid'.

Het leven van mensen met een beperking wordt vaak ook bepaald door de mensen errond: hoe wij kijken naar anderen? Misschien is het wel een van de belangrijkste lessen van dit boek: de attituden van anderen horen tot de belangrijkste kwaliteitsbepalende variabelen in het leven van mensen met een beperking.

Er is ook een uitgebreid hoofdstuk over dementie. Op welke manier ons dat kwetsbaar maakt en we dingen moeten afgeven? Ook dat is beperking en kwetsbaarheid. 'Het is ook een boek voor mantelzorgers. Het is echt een boek voor iedereen. Iedereen moet wel voor iemand zorg dragen. En iemand die zegt in mijn familie heeft echt niemand zorg nodig, die moeten beter kijken, zeg ik dan altijd', vertelt De Wachter .

De coronatijd heeft heel veel bloot gelegd en toont scherper wat er al was. De Wachter pleit voor medemenselijkheid, die echt beter kan. 'We neigen te veel naar een samenleving met een mens die te veel op zichzelf gericht is. Ik wil dat samenlevingsmodel counteren met een zorgzaam medemenselijk inclusief model'.

'Er staan aandachtspunten in het boek. Manu en ik hebben heel ons leven mensen begeleid. Het is een beschouwend werk van mensen uit de praktijk. Alles wat ik geleerd heb, komt van mijn patiënten. Ik denk vaak hoe is het mogelijk dat je met zoveel tegenslag toch nog zo goed kan leven. Ik zie het vaak als een geschenk. Ik leer van de patiënt hoe te leven', besluit De Wachter.

Het boek verschijnt deze week.

Herbeluister het gesprek op Radio1.be

Herbekijk ook het interview in De Afspraak hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief