Dimitri Verhulst houdt een coronadagboek vanuit zijn schuiloord in Frankrijk bij - Hoe ervaart hij de 'confinement', zoals de lockdown in Frankrijk wordt genoemd?

Radio 1

Schrijver Dimitri Verhulst houdt een coronadagboek bij. Hij doet dat vanuit zijn schuiloord in Frankrijk, in de Charentes. En wij mogen allemaal live meelezen op de website van zijn uitgeverij.

Vincent Byloo belde met de auteur in 'We zullen doorgaan'. 'Is dat een poging om deze bijzondere tijden te chroniqueren?' vraagt hij aan Dimitri.

Hij was al begonnen aan een dagboek over zijn leven in Frankrijk en dan breekt deze crisis uit waardoor het dagboek een coronadagboek is geworden.

'Het is ook met schaamte, het is alles behalve origineel, maar anderzijds is het goed de vinger aan de pols te houden. Dit is heel erg groots en vreemd voor ons witte Europeaantjes.'

Hoe ervaart hij de confinement, zoals de lockdown in Frankrijk wordt genoemd en die behoorlijk streng is? 'We hebben voor alles attesten nodig, er zijn heel veel controles, ik begin vast te stellen dat er een behoefte is die niet bevredigd wordt zoals het babbeltje, een 'goedendag' zeggen. Je wordt aangekeken alsof je niet de drager kan zijn van de ziekte maar de ziekte zelf bent, een vreemdsoortige paranoia.'

Elk contact voelt een een beetje aan alsof je een one night stand hebt beleefd met een wereldvreemde zonder condoom, het is levensbedreigend. De Freddy van de bar tabac is de enige die hij nog gezien heeft en 'als ik het krijg dan weet ik vanwaar ik het heb' vertelt hij.

Elke dag noteert hij ook het dodentol. In Frankrijk verwachten ze dat de curve morgen naar beneden zal gaan.

Herbeluister Dimitri vanuit Frankrijk over de impact van de crisis op zijn leven en werk.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief