Kan er een coronavaccin komen zonder dat er proefdieren aan te pas komen? - herbeluister Interne keuken n.a.v. het boek 'Proefdieronderzoek'

Non-fictie Radio 1

Zaterdag zat er in Interne keuken op Radio 1 een gesprek over proefdieren en dit naar aanleiding van het boek 'Proefdieronderzoek'. Een heikel onderwerp.

De wet zegt dat proefdieren per definitie enkel gewervelden kunnen zijn. Dat wil zeggen: zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen. Experimenten met mensapen zijn verboden. Te sympathiek.

Nu zou je denken: groot feest bij slakken, insecten en wormen want die ontspringen de dans. Maar dat is niet zo. Die worden evengoed gebruikt voor wetenschappelijke experimenten, maar ze worden niet erkend als proefdier. Behalve octopussen en inktvissen, die zijn recent wel erkend.

Is dat goed of slecht nieuws voor koppotigen? Dat moeten we aan Liesbeth Aerts vragen, wetenschapsvoorlichter van de KU Leuven. Ze deed jarenlang onderzoek naar de ziekte van Parkinson en dementie. Met proefdieren, jawel.

Ze heeft meegewerkt aan een informatief boekje over proefdieronderzoek want de wetenschappelijke wereld wil dat wij weten wat er in die laboratoria gebeurt. Vroeger probeerde men dat zoveel mogelijk geheim te houden wegens veel te gevoelige materie, maar nu kiest men voor openheid. Vraag maar, zegt de wetenschap: 'Wat wil je weten?'.

Of we een coronavaccin kunnen maken zonder dat er proefdieren aan te pas komen? Ik vrees dat we allemaal het antwoord kennen. Dat heet An Inconvenient Truth. En zo zijn er nog een massa vragen.

Herbeluister Liesbeth Aerts aan tafel van Interne keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief