wiki commons

'Dieren in het Derde Rijk': van dierentuinen in de concentratiekampen tot het vegetarische dieet van Hitler

Non-fictie Radio 1

In het boek 'Dieren van het Derde Rijk' onderzoekt de Duitse journalist Jan Mohnhaupt de bijzonder rol van dieren in het nationaalsocialisme. Hij trekt hun sporen na, van de paarden aan het oostfront tot de katten in de Duitse huiskamer. Ilse Daems las het boek en kwam erover vertellen in 'Interne keuken' op Radio 1.

De beren van Buchenwald

Haar binnenkomer is een postkaartje dat begin jaren 40 in Weimar werd verkocht met daarop twee beren: 'de beren van Buchenwald', zoals op de kaart staat. De zoo waarin de beren verbleven, bevond zich in het concentratiekamp waar Joodse gevangenen op industriële schaal werden vermoord. De kampbewakers en hun gezinnen, maar ook de mensen uit de buurt konden er wat vertier vinden.

'Het geeft nogal een onpasselijk gevoel dat Duitsers ter ontspanning naar de dierentuin gingen, maar op een steenworp mensen werden vernietigd', zegt Ilse Daems. 'De eigenaar van het kamp en de dierentuin gooide zelfs af en toe voor zijn plezier mensen voor de beren', vertelt ze.

Hitler was vegetariër

Als je ziet hoe nazi's omgingen met mensen, dan zou je verwachten dat ze ook dierenbeulen waren. Maar dat was niet het geval. 'Tijdens het eerste jaar van zijn bewind vaardigde Hitler een dierenwelzijnswet uit en die werd internationaal geprezen als zeer vooruitstrevend. Hij heeft daar zelfs een Amerikaanse prijs voor gekregen.'

'Hitler was ook vegetariër', zegt Daems. 'Niet zozeer uit ethische overwegingen, maar hij was de eerste die een soort raw food-dieet volgde. Hij vond dat je van gekookt eten ziek wordt en vond het veel gezonder om rauw voedsel te eten.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief