'Die Geestelike Brulocht' van Ruusbroec is een poging om de waanzinnige 14e eeuw te doorstaan - met Veerle Fraeters

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Jan van Ruusbroec, een kapelaan in Brussel, schreef 'Die Geestelike Brulocht' in de 14e eeuw, in een periode waarin de wereld wel leek te vergaan. Professor in de middeleeuwse literatuur Veerle Fraeters neemt ons mee naar die waanzinnige 14e eeuw.

Europa is verscheurd door oorlog tussen Engeland en Frankrijk, en de pest maait een kwart van de wereldbevolking weg. De apocalyps lijkt nabij. In die woelige tijden keerden de mensen naar binnen. Spiritualiteit was in, niet langer alleen door monniken maar ook onder burgers. Zij lazen zelf de bijbel en dachten na over het geloof.

Ook in Brussel was dat zo. En daarover gaan Ruusbroec zijn teksten: hoe God de mens vanbinnen aan kan raken, hoe de mens zich klaar kan maken in lichaam, hart en geest om die aanraking te kunnen ontvangen. Het doel was om zich innerlijk aan God te hechten in plaats van aan de wisselvallige uiterlijkheden van het bestaan.

Het is pas sinds enkele decennia dat Ruusbroec door literatuurhistorici wordt beschouwd als de pionier van het beschouwende proza. Die erkenning heeft ruimte gecreëerd om Ruusbroec niet alleen te lezen voor de inhoud, maar ook voor de vorm. En dan wordt het literair genie van Ruusbroec snel duidelijk. Hij vertrekt vanuit één bijbelcitaat, en ontvouwt zo stelselmatig alle facetten van het innerlijk leven. De complexe en transparante compositie van Ruusbroec is daarom wel eens vergeleken met een gotische kathedraal.

Herbeluister het fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief