2022 Getty Images

Dichtsensatie Rupi Kaur komt naar België: het verhaal van korte versjes die de wereld hebben veroverd

Poëzie VRT NWS

Dichtsensatie Rupi Kaur (29) komt op 16 oktober naar België. De Canadese dichteres staat vooral bekend om de korte, Engelstalige versjes die ze op sociale media plaatst, al gingen wereldwijd ook meer dan 10 miljoen exemplaren van haar dichtbundels over de toonbank. Ze schrijft over liefde, verlies, trauma, genezing en migratie, thema’s die ook tijdens haar voordracht in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen centraal zullen staan.

Het Amerikaanse tijdschrift The New Republic noemt Rupi Kaur de 'schrijver van het decennium'. Niet omdat haar poëzie van hetzelfde niveau is als die van Herman de Coninck, Oscar Wilde of William Shakespeare, wel omdat ze begrijpt hoe ze een hedendaags publiek moet bereiken. Lees: via het scherm van hun telefoon.

'Kaur was 15 toen de iPhone uitkwam, en de meerderheid van haar lezers heeft nooit een volwassen leven zonder smartphone gekend', schrijft de recensent. 'Poëziekenners vinden haar werk misschien dom, maar veel lezers zullen aan Kaur denken als de eerste poëet van wie ze hielden.'

Kaur heeft meer dan 4,5 miljoen volgers op Instagram. Ze publiceerde tot nu toe drie dichtbundels: 'Milk and Honey' in 2014, 'The Sun and her Flowers' in 2017 en 'Home bodyé' in 2020. Daarvan gingen wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank in 42 talen.

Voor haar wereldtour schuimt ze de komende maanden de Verenigde Staten, Canada en Europa af. Instagram bulkt van de foto’s waarop fans hun tattoo tonen met Kaurs woorden of tekeningen.

Literaire influencer

Critici halen hun neus op voor haar gedichten en vinden haar werk te 'makkelijk', 'weinig diepzinnig' of 'simpelweg de naam poëzie niet waardig'.

'Niet eens', zegt Stefan Goossens, documentalist van het Poëziecentrum in Gent. 'Het is maar hoe je naar literatuur kijkt. Kijk je naar de literaire waarde – maar: wie bepaalt welk werk meer literair is dan het andere – of kijk je naar het maatschappelijk gegeven?'

'Kaur heeft heel bewust gekozen om haar poëzie, die maatschappelijk relevante thema’s bevat, te verspreiden via een al even maatschappelijk relevant medium als Instagram. Het is fijn dat mensen die op zoek zijn naar hun verhouding tot de wereld, bij iemand als haar weerklank vinden. Ze is als het ware een literaire influencer, de meest succesvolle zelfs van dit moment. Ik kijk liever naar wat literatuur teweegbrengt, in plaats van naar de enge literaire context.'

Lees meer over Rupi Kaur op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief