©Catherine Panchout / Sygma via Getty Images

Dichteres en beeldend kunstenares Etel Adnan overleden

Poëzie Klara

Etel Adnan was een Syrisch-Amerikaanse dichteres, essayist en beeldend kunstenaar. Ze woonde sinds de jaren '80 afwisselend in Parijs en Californië. Ze was één van de meest invloedrijke Arabisch-Amerikaanse kunstenaars ter wereld.

Boegbeeld van de Arabisch-Amerikaanse poëzie

Etel Adnan werd in 1928 in Beiroet geboren. Haar moeder was Grieks, haar vader een hoge officier. Zelf liep ze school in het Frans. Adnan studeerde filosofie in Paris en vertrok in 1955 naar de Verenigde Staten. In California doceerde ze filosofie.

In haar poëzie protesteerde Adnan tegen de oorlog in Vietnam en werd ze, in haar eigen woorden, 'een Amerikaanse dichter'. In 1972 keerde ze als cultureel journalist voor enkele jaren terug naar Beiroet.

In 1977 publiceerde ze de roman 'Sitt Marie-Rose', gebaseerd op ware feiten, over een ontvoering tijdens de burgeroorlog. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de burgers die een bruut politiek conflict doorstaan. De roman zou een klassieker in de oorlogsliteratuur worden.

In de Verenigde Staten werd Adnan het boegbeeld van de Arabisch-Amerikaanse poëzie. In Europa was ze dan weer vooral bekend met haar kleurrijke schilderijen. Ze begon pas met schilderen toen ze 34 was. En ze was al ver in de 80 toen ze daarmee internationaal doorbrak, onder andere op Documenta in Kassel.

Etel Adnan was 96. Ze overleed in Parijs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief