Dichter Stijn De Paepe (42) overleden, 'moderne rederijker' die het nieuws en de wereld haarscherp fileerde

VRT NWS

Dichter Stijn De Paepe (42) is overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek. Als huisdichter van De Morgen serveerde hij elke weekdag een 'Dagvers' waarin hij de actualiteit op dichterlijke wijze onder de loep nam. Begin vorig jaar brak hij door bij het grote publiek met het inspirerende gedicht 'Wat helpt', waarmee hij Vlaanderen wou motiveren om er ondanks de aanslepende coronacrisis toch het beste van te maken.

'Moderne rederijker'

Stijn De Paepe was een populaire gelegenheidsdichter die via Twitter een trouw publiek opbouwde. Hij omschreef er zichzelf als 'schalks waar het kan, streng waar het moet'. In 2016 werd hij huisdichter van De Morgen. In de rubriek 'Dagvers' fileerde hij elke dag de actualiteit in versvorm. Allerlei politieke en maatschappelijke gebeurtenissen passeerden de revue.

Zijn collega Joël De Ceulaer noemde hem een 'moderne rederijker', naar de middeleeuwse amateurdichters en schreef op 4 februari nog een ode aan hem. De Paepe was best trots op die titel. 'Zij waren ook hard bezig met de actualiteit en streng voor de macht. Ze gaven ook kritiek op de zeden van de tijd. En: ze konden virtuoos rijmen, wat ik belangrijk vind', zei hij in een interview met De Morgen.

'Gezwinde grijsaard'

Eind vorig jaar maakte De Paepe via een gedicht bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. 'Ga weg, gezwinde grijsaard. Met je kanker', schreef hij, maar het bijschrift was duidelijk: 'Het gaat niet meer weg'.

Lees verder op vrtnws.be waar je Stijn De Paepe in Touché, De Wereld van Sofie, De Liefhebber en De zevende dag kan herbeluisteren en herbekijken.

Lees ook: Zele opent een rouwregister voor dichter Stijn De Paepe: 'Zijn werk overstijgt onze gemeente'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief