'Dichter met Maud'- 5 gedichten die mensen weer samen brengen

Poëzie LangZullenWeLezen

De laatste donderdag van de maand januari is traditioneel ‘Gedichtendag’. En met die ‘Gedichtendag’ start de Poëzieweek. Het thema van de Poëzieweek is dit jaar ‘Samen’! Het Poëziegeschenk werd om die reden dit jaar geschreven door het duo Maud Vanhauwaert & Rodaan Al Galidi, en over heel Vlaanderen en Nederland vieren bibs, scholen en boekhandels een week lang samen de poëzie!

Dit jaar wilden we deze dag niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. We hadden een sterk vermoeden dat veel mensen in coronatijden troost zoeken in mooie woorden. En dat vermoeden bleek helemaal te kloppen als we naar de vele inzendingen kijken die ons bereikten na de oproep die we samen met de regionale omroepen van Radio 2 lanceerden: bij wie wil jij 'dichter' komen? Maud Vanhauwaert zet de eerste stappen.

Met dichteres Maud Vanhauwaert en Poëziecentrum willen we je n.a.v. Gedichtendag weer samen en dichter bij mekaar kunnen brengen, coronaproof en vooral met mooie woorden. Want woorden verbinden.

Een jury selecteerde de 5 inzendingen en stuurde Maud er op af. Zij richtte haar koffer van haar auto als gezellige gedichtenbibliotheek in en koos er per verhaal het juiste gedicht uit. Bekijk de filmpjes 'Dichter met Maud' en voel de kracht van poëzie.

DE KAPPER

Kapper Etienne uit Steenhuize in Oost-Vlaanderen kreeg een gedicht van zijn dorpsgenoten. Ze zijn er het hart van in dat hun kapper/filosoof door zijn leeftijd en de coronacrisis heeft moeten beslissen om zijn zaak te sluiten.

Maud brengt Etienne het gedicht 'Kapper' van Luuk Gruwez uit de 'De eindelozen' (De Arbeiderspers, 2015)

DE VRIENDINNEN


Jessica en Lynn leerden elkaar kennen net voor de lockdown. Ze studeren allebei in Leuven. Er was meteen een 'klik' en ze voelden meteen een innige vorm van vriendschap. Samen maakten ze nog een uitstapje naar Parijs. Door de lockdown werden ze weer uit elkaar gedreven, en ze missen elkaar nu heel erg. Lynn wil Jessica tijdens de Poëzieweek verrassen met een gedicht in hun favoriete koffiebar, waar ze gelukkig nog een 'coffee on the go' kunnen krijgen.

Maud leest ‘Koffiehuis‘ van Paul van Ostaijen voor uit 'Verzamelde gedichten' (Prometheus, 1996)

MAMA, WE MISSEN JE

Vijf kinderen stuurden een verhaal in over het verdriet om hun onverwacht en recent overleden moeder. Met de hulp van Maud willen ze een maand na haar overlijden een gepast eerbetoon brengen.

Maud brengt hen het gedicht ‘Altijd overal‘ van Bette Westera uit de bundel 'Doodgewoon' (Gottmer, 2014) – winnaar Poëziemedaille 2014

DE PLEEGMOEDER

Tina vond dat haar alleenstaande vriendin Tine mooie woorden verdiende. Tine werd in april 2020 veel sneller dan verwacht pleegmoeder. Door de lockdown moest ze het zonder een netwerk van vrienden en familie stellen.

SCHOOL

'Met poëzie kan je mensen dichter bij elkaar brengen, maar zelfs volledige campussen! Leerkracht Ellen van het Vrij Innovatief Interactief Onderwijs (viio) in Tongeren-Borgloon werkt vaak rond poëzie in de klas. Ze vindt het erg jammer dat er nu zoveel afstand is tussen de studenten en de docenten en tussen de studenten onderling. Met een gedicht wil ze graag de 2190 leerlingen van het viio, verdeeld over drie campussen, weer samenbrengen.'

Andere inzendingen

Het was erg moeilijk kiezen tussen de hele mooie inzendingen die we mochten ontvangen. Je kon ze in verschillende categorieën onderverdelen. En hoewel we zeker niet enkel op corona wilden focussen, kon je er dit jaar duidelijk niet om heen. Over elk verhaal zat wel een coronalaagje.

• Student/school/vrienden

Jonge studenten die elkaar aan het begin van het academiejaar leerden kennen, een hechte vriendschapsband smeedden, maar dan plots uit mekaar gerukt werden door corona. Leerlingen en leerkrachten die elkaar en het gewone schoolleven missen. Vrienden die graag dichter bij mekaar zouden willen zijn.

• Ziekte/overlijden

Helaas is er die tijd van komen en gaan. En dat hield vorig jaar natuurlijk niet op. Maar de omstandigheden maakten het voor velen eens zo moeilijk.

• (Woon)zorgcentra/(mantel)zorg

De isolatie van de bewoners van (woon)zorgcentra was en is hard voor hen. Heel wat verzorgers vroegen om een gedicht. En sommigen wilden een verzorger in de bloemetjes zetten.

• Ver land

Je hebt de zoon die net voor corona verhuisde naar Bratislava of die die al lang in Griekenland of Zwitserland woont. De dochter die verhuisde voor haar geliefde en de gastzoon in Estland. Allen waren ze graag even op bezoek gekomen, maar dat ging niet en het begint een beetje lang te duren. Een gedicht zou het gemis kunnen verzachten.

• Collega’s/werk

Dan heb je mensen die hun werk verloren, die het telewerken beu zijn of die geen gepast afscheid konden nemen van hun overleden collega.

• Eigen gedichten:

En je hebt mensen die zelf erg goed uit hun woorden komen en hun gemis in mooie gedichten goten. Met hun toestemming geven we enkele van hun gedichten hieronder een plekje.

Hier kan je de ingezonden eigen gedichten bekijken.

Lees ook: 'Ik ben heel dankbaar voor het filmpje, het is iets tastbaar om te delen'- Pieter over 'Mama, we missen je'

Lees ook: 'Moe, niet opgemaakt, geen zin om te wandelen en dan 'starstruck' en overweldigd'- pleegmama Tine uit 'Dichter Met Maud' op Radio 2 Limburg

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief