Dichter en uitgever Lawrence Ferlinghetti (101) overleden, de oudste 'beat poet'

VRT NWS

De Amerikaanse dichter, uitgever en schilder Lawrence Ferlinghetti is net geen 102 geworden. Hij hoorde bij de zogenoemde 'beat poets', met blijvende invloed in de cultuur. Zijn boekhandel en uitgeverij 'City Lights' in San Francisco bestaat nog altijd. Uit het VRT-archief diepten we een reportage op met de Nederlandse dichter en geestesgenoot Simon Vinkenoog, op bezoek bij Ferlinghetti in de Verenigde Staten.

Uitgeverij en boekhandel 'City lights'

Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lawrence Ferlinghetti: in de jaren 50 schudden ze de literaire wereld wakker met hun odes aan de vrijheid, in proza en poëzie. Jack Kerouac raakte wereldberoemd met 'On the road' (verfilmd in 2012). Ze vonden elkaar vaak in de boekhandel 'City lights' van Lawrence Ferlinghetti in San Francisco.

Lawrence Ferlinghetti groeide op als wees, studeerde zowel in Amerika als in Parijs en werd levenslang pacifist na een bezoek aan Nagasaki, kort nadat daar de tweede atoombom ontploft was. In San Francisco stichtte hij de uitgeverij en boekhandel “City lights”, die nog altijd bestaat, hoewel er wegens corona een crowdfunding nodig was om de zaak overeind te houden. Indertijd konden werknemers er een dagje vrij krijgen om tegen de oorlog in Vietnam te gaan betogen. In de jaren 50, 60 en 70 was het dé plek voor de nieuwe generatie schrijvers, waar ze hun werk voorlazen, vaak in combinatie met jazz en 'bewustzijnsverruimende middelen'.

Lees verder op vrtnws.be en bekijk er het interview met Ferlinghetti en ander beeldmateriaal.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief