Diane Broeckhoven

'De souffleur' is de titel van het nieuwr boek van Diane Broeckhoven - Herbeluister De liefhebber waarin zij de muziek kiest (uitz. 2014)

Fictie Klara

Schrijfster en journaliste Diane Broeckhoven vierde op 4 maart haar 75ste verjaardag en heeft net een nieuw boek uit 'De Souffleur' (Uitgeverij Vrijdag). Een gedroomde aanleiding om het gesprek dat Katelijne Boon op 25 januari 2014 met haar had, over de muziek in haar leven en werk, uit het archief op te diepen en opnieuw uit te zenden. Met dubbele felicitaties erbij!

Leven en werk van Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven werd geboren op 4 maart 1946 in Antwerpen. Na haar middelbare school volgde ze een opleiding voor voordrachtkunst en literatuur aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar schrijfcarrière begon ze als leerling-journalist bij de krant De Standaard. Begin 1970 verhuisde ze naar Haarlem (Nl) waar ze aanvankelijk als journalist bij de Spaarnestad werkte en later -tot op heden – als freelancer voor diverse bladen in Nederland en België. Ze specialiseerde zich in taboedoorbrekende Human Interest-verhalen en diepgaande interviews met mensen uit alle kringen. In 1981 publiceerde ze haar eerste boek, het kinderboek Dagboekje van Matthijs (Lannoo), dat haar meteen een paar literaire bekroningen opleverde.

Van 1970 tot 2000 woonde ze op verschillende plaatsen in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt.

Als auteur schreef ze een oeuvre van zevenendertig boeken bij elkaar, waarvan de eerste kinder- en adolescentenboeken zijn waarvoor ze diverse literaire prijzen ontving, o.a. twee Boekenleeuwen.
De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op literatuur voor volwassenen. De ingetogen novelle 'De Buitenkant van Meneer Jules' (2001) werd een bestseller in Duitse vertaling en zorgde voor een internationale doorbraak. In Duitsland werden er 300.000 exemplaren van verkocht. Het boek haalde de longlist van de Ako-literatuurprijs, werd genomineerd voor de Euregio Schülerpreis 2013, is in zeventien talen vertaald en tot diverse theaterstukken bewerkt. De door Kurt Defrancq gespeelde en op het boek gebaseerde monoloog werd al meer dan 250 keren opgevoerd in Vlaanderen en Nederland, maar ook in Parijs en in Bratislava.
Aan een filmversie wordt gewerkt.
Diane Broeckhoven geeft lezingen over haar werk in binnen- en buitenland.

Ze was als eerste Vlaamse auteur lid van de vakjury van de Gouden Boekenuil 2013. In het voorjaar van 2014 verbleef en werkte ze vier weken in een zgn. schrijversresidentie in New York.

In september 2017 verscheen haar roman, 'Niemand heeft het gedaan', een beklemmend en broeierig verhaal over een meisje dat haar alleenstaande moeder niet kan delen met de man die haar gelukkig wil maken. In 2019 kwam 'Kroniek van een overzichtelijk jaar. Een zeer persoonlijk dagboek' (Uitgeverij Vrijdag, 2019) uit. In maart 2021 verschijnt het nieuwe boek van Diane Broeckhoven: 'De souffleur'.

Diane Broeckhoven is een sterk geëngageerde schrijver die op een toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is een meester is in het oproepen van sferen, in een subtiele en trefzekere taal.

Herbeluister de uitzending met Diane Broeckhoven

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief