Vormingplus Gent-Eeklo vzw

Herbeluister De Liefhebber op Klara met Paul Verhaeghe

De Liefhebber

Psychoanalyticus, klinisch psycholoog en auteur Paul Verhaeghe is een geëngageerd denker en schrijver die een van de belangrijke stemmen is op het gebied van groot maatschappelijk onbehagen. Voor hem is de mens een 'sociaal knuffeldier' voor wie aanraking en contact van huid op huid een levensvoorwaarde is. Maar ook geraakt worden door muziek en verhalen is van levensbelang. Afgelopen zaterdag ontdekte je in De Liefhebber welke muziek hem raakt.

Paul Verhaeghe werd in Roeselare geboren op 5 november 1955. Hij groeide op in het kleine West-Vlaamse dorpje Gits, ging op internaat, studeerde daarna klinische psychologie en werd gevormd tot psychoanalyticus. Hij was hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan Universiteit Gent tot zijn emeritaat in 2021. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek.

Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan. In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière.

Verhaeghe schreef de voorbije jaren enkele essays waarin hij het neoliberale maatschappijmodel haarfijn fileert. Zijn betoog wordt gretig opgepikt door links én rechts. In 2011 kreeg hij de prijs voor het beste essay van de liberale denktank Liberales. Hij schreef ook een essay over het werk van kunstenares Louise Bourgeois, die zeer sterk geïnteresseerd was in de psychoanalyse en hem naar New York uitnodigde om haar werk te analyseren. Ze overleed kort nadien. Op vraag van de Louise Bourgeois Foundation kon Paul Verhaeghe toch haar dagboeken bestuderen zodat de psychoanalyse over haar werk toch tot stand kwam.

Paul Verhaeghe krijgt regelmatig de vraag wat hij eigenlijk doet. ‘Luisteren? Dat kan iedereen toch? En hoe relevant is die Freud nog?’. Hij noemt de psychoanalytische ruimte een van die zeldzame plaatsen waar alles gezegd kan worden. ‘Het is een schuilplaats tegen de tirannie van de courante moraal. De analyse is een experiment met het vrije woord.’
Verhaeghe beschouwt de mens als een verdeeld wezen. ‘We willen veiligheid en spanning. We willen vrij zijn en gebonden. We zijn bang om verlaten te worden en om te worden verstikt. We willen aan onze driften toegeven en ze bedwingen.’

Herbeluister het gesprek met Paul Verhaeghe op Klara.be

Op 10 maart 2022 gaf Paul Verhaeghe een lezing in het kader van het Klarafestival 2022.

In april 2022 verschijnt zijn essay over het thema 'Intieme Vreemden' in opdracht van de Maand van de Filosofie.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief