Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels

Strips & graphic novel LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn beiden stripfanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet en eerder waren ze al beiden jurylid van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs die talent tweejaarlijks bekroont.

Deze 6 nieuwe strips en graphic novels zijn gelezen en bijzonder goed gevonden. Laat het leesplezier beginnen!

1. ‘Tussen vier muren’ (deel 1 en 2) - Jean-Claude Pautot en Laurent Astier

Een man kijkt terug op zijn leven, hij heeft de kraak van de eeuw gepleegd, maar raakte opnieuw in de gevangenis. Meer en meer vindt hij nu dat hij weinig heeft gewonnen, maar vooral veel heeft verkwanseld, liefde, vrijheid, en tijd om interessante dingen te doen.

Je waant je in een betere Hollywood actiefilm als je deze strips leest. Maar het speelt zich af in Frankrijk en het is gebaseerd op waargebeurde feiten.
Laurent Astier ontmoet het hoofdpersonage, Jean-Claude Pautot, in de gevangenis waar hij een lezing geeft. Hij vindt zijn levensverhaal zo interessant dat hij het verwerkt tot een stripverhaal. Astier gebruikt flashbacks uit verschillende periodes, en dat werkt prima. De auteur neemt je mee in de voorbereiding van een kraak, en hij laat zien hoe je ontsnapt uit de gevangenis. Hij vraagt geen medelijden met het hoofdpersonage, die heeft gekozen, is een geboren durfal, en draagt, anders dan in een Hollywoodfilm, helemaal de verantwoordelijkheid voor zijn misdaden. Mooi is hoe hij de melancholie van het personage uitwerkt.

De tekenstijl is eerder klassiek en functioneel. ‘Tussen vier muren’ leest geweldig vlot en is een topper, aldus Saskia De Schutter.

Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels

2. ‘Het goud van de zwendelaar’ - Alain Ayroles en Juanjo Guarnido

Volg de avonturen van een jonge knaap, Pablos, die de wijze raad van zijn vader opvolgt en van nietsdoen zijn beroep heeft gemaakt. Pablos vertrekt berooid naar Zuid-Amerika, en gaat op zoek naar het magische Eldorado, liegend en bedriegend en bijzonder sympathiek.
Je herkent de tekenaar Guarnido van de overbekende reeks ‘Blacksad’. En ook dit is opnieuw een meesterwerk. Guarnido gebruikt het schilderij ‘Las Meninas’ van Velazquez als basis voor zijn verhaal en verweeft de personages van dat schilderij in het exuberante verhaal. De tekeningen/schilderijtjes zijn overweldigend, en tot in detail uitgewerkt.

Het scenario is zeer verrassend, met drie parallelle verhalen, vol valkuilen, als lezer word je voortdurend op het verkeerde been gezet, pas op het einde passen de puzzelstukjes in mekaar en volgt een wel erg bijzonder plot.

Wat een lust voor de lezer, wat een knap, slim verhaal. Pluim ook voor de vertaling, want ook de tekst leest als een trein. – Saskia De Schutter

Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels

3. ‘Ik kom van ver maar blijf niet lang’ - Ward Zwart en Enzo Smits

Ward Zwart toont met dit verhaal nog maar eens wat een uitzonderlijk goede tekenaar hij was. Het hele album is getekend met een groen, zacht potlood. Met dat ene potlood weet Zwart zo’n indrukwekkend reeks beelden aan elkaar te rijgen, dat het kijken puur genot wordt. Hij speelt en varieert met harde, soms zelfs ruwe lijntekeningen, over zachte prenten tot vormloze maar treffend verhalende beelden, in schakeringen van dat ene groen.

Het hoofdpersonage is een bekende zanger, die terugkeert naar zijn geboortedorp nadat zijn band gesplit is. Het verhaal draait om de confrontatie met de dorpsbewoners, zijn familie en tieners, die zoals hij lang geleden, verlangend uitkijken naar roem of willen ontsnappen aan het beklemmende kleine dorp. De vertelstijl is intimistisch, met weinig woorden begrijp je wat er door de personages heen gaat. Weinig verrassends of sterke plotwendingen in dit boek, maar de sfeer maakt alles goed. Het is de laatste strip van Ward Zwart, de jonge tekenaar overleed eind vorig jaar. – Marjan Temmerman

Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels

4. ‘Muizen en Mensen’ – Rébecca Dautremer en John Steinbeck

Rebecca Dautremer is intussen een gevestigde naam. Haar sprookjesachtige kleurrijke beelden duiken de laatste jaren overal op. Voor dit boek ging ze aan de slag met de klassieker van nobelprijswinnaar John Steinbeck. De strip heeft geen tekstballonnen, de originele (hier natuurlijk wel vertaalde) tekst is volledig weergegeven, onder en tussen de prenten. Je bent er dus wel even zoet mee.

De beelden zuigen ondanks de ijzersterke tekst je aandacht op. Dautremer hopt van stijl naar stijl: Dromerige prenten, schetsen, combinaties van potlood en krijt op gekleurd papier, beelden geïnspireerd op reclamepanelen uit de jaren 30, verrassende perspectieven. Op de ene pagina krijg je een opeenvolging van enkel expressieve ogen die tekstblokjes begeleiden, bij het omslaan van de pagina word je overdonderd door een verbluffend gestileerde, blad vullende prent…Het is een overweldigend geheel. En wie goed oplet ontdekt ook toegevoegde grapjes tussen de extra lagen. In één woord: prachtig, de volle 424 pagina’s lang. Om te lezen, te kijken, weg te leggen en nog eens te lezen, en opnieuw verrassend fijne vondsten te doen. – Marjan Temmerman

Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels

5. 'De gouden eeuw (boek 2)' – Cyril Pedrosa en Roxanne Moreil

Deze strips lezen als een trein, al is het verhaal niet zo bijzonder. Een broer en een zus strijden om de troon, nadat hun vader, de koning, overleed. In deel 2 gaat de strijd verder. De troon wordt nog altijd bezet door Ewald, zijn zus Tilda valt met een huurleger de versterkte burcht van het koninkrijk aan. Dit deel draait om haar obsessie om de macht in handen te krijgen en de inzichten die ze daarbij verwerft, met een nogal voorspelbaar einde. Toch hoeft dat de pret niet te bederven. Tekenaar Cyril Pedrosa maakt er een meesterwerk van. De prenten lijken geïnspireerd op Japanse tekeningen, met vloeiende lijnen. Voor de inkleuring liet hij zich bijstaan en dat resulteert in een magische gloed die sterk inwerkt op het gemoed en je meesleurt in een fantasiewereld vol intriges, meedogenloosheid en jaloezie. – Marjan Temmerman

Lees de recensies bij deze nieuwe strips en graphic novels
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief