Het najaar van 2020 in boeken

Boekentips LangZullenWeLezen

Dit najaar is het uitkijken naar heel wat nieuwe boeken van grote auteurs. Sommige liggen nu al in de winkel, andere verschijnen later deze herfst. Een selectie:

Fictie

Een aantal najaar-kleppers liggen al in de winkel, waaronder de nieuwe roman van Herman Brusselmans. Nadat Brusselmans las over een vrouw die werd vermoord door een onverlaat die spoorloos verdween, besloot hij om een boek aan de zaak te wijden. Gerechtigheid zal geschieden in zijn roman dankzij de al dan niet te vertrouwen veehandelaarszoon. ‘Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel’ is een echte Brusselmans-roman zoals we van de auteur gewend zijn.

Voor de nieuwste roman van Stefan Hertmans is het nog even aftellen. ‘De opgang’ ligt vanaf eind september in de boekhandel en gaat over een huis in het Gentse Patershol waarin Hertmans ooit zelf heeft gewoond. Pas nadat hij het huis twintig jaar later verkocht, werd hij geconfronteerd met wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. De vroegere bewoner bleek een SS’er te zijn. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven en vindt intieme documenten.

Het hoofdpersonage dat we volgen in ‘Wildevrouw’, het aangekondigde boek van Jeroen Olyslagers heet Beer. We keren in dit boek terug naar de 16e eeuw. Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee lieten het leven terwijl het kind nog niet geboren was. Na al dat verlies acht hij zijn verlangen naar liefde door God vervloekt. Vanuit Amsterdam roept Beer God aan om de veronderstelde vloek te ontrafelen. ‘Wildevrouw’ is vanaf november verkrijgbaar.

In ‘Ik ben Emma’ vertelt Kristien Hemmerechts het verhaal van Emma Houthuys, een jonge vrouw die alles heeft wat ze kan wensen: veel geld, een mooi huis, liefhebbende ouders, leuke stiefbroers en een mooi uiterlijk. Wanneer ze plots een lang vergeten stiefbroer erbij krijgt, begint haar voornemen om single te blijven te wankelen. Welke moeilijke keuzes moet ze maken?

Ook Marnix Peeters komt begin september met zijn nieuwe roman naar buiten. In ‘Oogje. Het kleine meisje uit de Lange Tafelstraat’ wordt de oersterke Beertje door zijn harteloze ouders in een circus gedumpt, een omgeving die zijn leven er nauwelijks beter op maakt. Maar hij ontmoet er de hyperintelligente Oogje (een meisje met downsyndroom) met wie hij op een oude Zündapp op de vlucht slaat. Kortom: een spannende roadtrip waarin twee achtergelaten kinderen samen hun weg vinden.

In ‘Dondersteen’ reist Johan de Boose dwars door de Verenigde Staten. Al reizende graaft hij diep in zijn geheugen in een poging alle herinneringen aan zijn overleden vader in leven te houden. Zo ontstaat een portret van zijn vader, een amateurnatuurkundige die in gedachten de wereld doorkruiste, maar in wezen nooit zijn werkkamer verliet. Dit literair eerbetoon aan zijn vader ligt al te pronken in de boekhandel. Wie meer wil weten over 'Dondersteen' kan op 2 september naar ‘Pompidou’ luisteren op Klara waar Johan de Boose te gast is.

Parijs 1912. Dat is het decor waarin het verhaal van de nieuwe roman van Arthur Japin zich afspeelt. In ‘Mrs. Degas’ is de schilder Edgar Degas blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering? Kom het snel te weten: vanaf begin september ligt ‘Mrs Degas’ in de boekhandel. Luistertip: op 2 september is Arthur Japin te gast in het radioprogramma ‘Pompidou’ op Klara.

Herinner je je Stijn nog? Het hoofdpersonage uit ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en ‘De weduwnaar’? Hij keert terug in de nieuwe roman van Kluun: ‘Familieopstelling’, een verhaal over de liefde en jezelf (terug)vinden op je vijfenvijftigste. Nadat de zoveelste liefde van zijn leven toch niet de ware bleek te zijn, geraakt hij in een diepe put. Als ook nog zijn moeder wordt gediagnosticeerd met Alzheimer, probeert Stijn erachter te komen waarom zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop is. ‘Familieopstelling’ is vanaf september overal verkrijgbaar.

Haruki Murakami heeft al veel romans op zijn teller staan, maar één onderwerp liet hij tot nu toe onbesproken: zijn vader. Twintig jaar lang hadden zijn vader en hij geen contact met elkaar. Pas kort voordat hij stierf, heeft Murakami hem terug opgezocht. In dit korte autobiografische verhaal haalt Murakami een paar terloopse herinneringen aan zijn vader aan die hem een diep gevoel van geborgenheid geven. ‘Een kat achtergelaten’ is vanaf eind oktober verkrijgbaar.

Nog meer goed boekennieuws: de auteur van ‘de 100-jarige man die uit het raam kom en verdween’ heeft ook nieuw werk uit. ‘Zoete zoete wraak bv’, zo heet het nieuwste boek van Jonas Jonasson dat verschijnt in september. Het vertelt het verhaal van Kevin die door zijn vader wordt achtergelaten in de rimboe van Afrika. Gelukkig wordt hij opgenomen door een medicijnman in een Masai-stam. Vijf jaar later keert hij terug naar zijn land van herkomst, Zweden. Daar ontmoet hij Jenny, de ex-vrouw van zijn vader. Samen bundelen ze hun krachten om zich te wreken op de man die hun leven op zijn kop heeft gezet.

De Italiaanse schrijfster Elena Ferrante bracht in november haar nieuwste boek uit. In september wordt de bestseller eindelijk in België uitgebracht. In ‘Het leugenachtige leven van volwassenen’ komt de dertienjarige Giovanna te weten dat haar ouders niet zo perfect zijn zoals ze dacht. Wanneer ze een vriendschap ontwikkelt met haar zogenaamde kwaadaardige tante Vittoria, komt de ware aard van haar ouders naar boven. Vanaf dan moet ze voortdurend schipperen tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante.

Kris Van Steenberge, auteur van 'Woesten', brengt in september een nieuw boek uit: 'De advocaat en de zeiler'. Dit keer samen met dichter Geert Briers, een co-auteurschap dus. Het verhaal gaat over een advocaat die lijdt aan geheugenverlies. Daarom nodigt zijn goede vriend, 'de zeiler', hem uit voor een wandeltocht over het strand van Bray-Dunes naar Cadzand waar het verleden en het heden aanspoelen. De zeiler onthult een pijnlijke waarheid, waardoor de advocaat ontwaakt uit zijn wegzinken en het opperste bewijs van vriendschap vraagt aan de zeiler. En waarom achtervolgt een hond deze twee mannen op het strand?

Van David Grossman, de veelbekroonde Israëlische schrijver, is er sinds kort ‘Het leven speelt met mij’ waarin we kennis maken met Vera. Zij groeit op in een rijk, Joods gezin en valt voor Miloš, een arme Servische dorpeling. Ze vinden elkaar in hun grote toewijding aan het geloof in het communisme en een rechtvaardige wereld. Na conflicten tussen Tito en Stalin wordt Miloš gearresteerd als verrader. Vervolgens wordt Vera ook opgepakt en komt zij voor een onmogelijk dilemma te staan: Miloš als verrader erkennen en vrijuit gaan, of zelf in een kamp belanden. Op 1 september wordt 'Het leven speelt met mij' in het radioprogramma ‘Pompidou’ op Klara bsproken samen met auteur Peter Vermeersch die het boek al las.

Non-fictie

In de non-fictie afdeling prijkt sinds kort ‘Het boek Daniël’ van Chris de Stoop. Een aantal jaar geleden brandde de hoeve van zijn oom Daniël af. In het puin wordt zijn dode lichaam terugvonden. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniël opzettelijk te hebben gedood. De Stoop pleit namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij de confrontatie aan met de jonge daders. In ‘Het boek Daniël’ vertelt hij hoe deze twee werelden samenkomen en zoekt hij gerechtigheid voor een oude boer. Luister op 8 september naar ‘Pompidou’ op Klara waar Chris de Stoop zelf vertelt over het boek.

Arnon Grunberg schrijft meestal fictie, maar verrast ons nu met zijn nieuwste boek ‘Slachters en psychiaters’. In 2006 begon hij met zijn reis naar het Nederlandse leger in Afghanistan de reportagereeks ‘Grunberg onder de mensen’, gebaseerd op Maxim Gorki's advies aan Isaak Babel om de schrijftafel te verlaten en zich onder de mensen te begeven. ‘Slachters en psychiaters’ is vanaf eind september verkrijgbaar.

Voor ‘Het glanzend zwart van mosselen’ nam Oek de Jong zijn vier essaybundels – ‘Een man die in de toekomst springt’, ‘Brief aan een jonge Atlas’, ‘Wat alleen de roman kan zeggen’ en ‘Het visioen aan de binnenbaai’ – nogmaals onder handen. Hij voegde ongebundelde stukken over de tijdgeest toe en schreef een autobiografisch essay, waarin hij overziet wat het hem heeft opgeleverd om zich te spiegelen in het werk van anderen. Het is nog wachten tot november om dit boek toe te voegen aan je leeslijst.

Minder geduld hebben we nodig voor ‘Het grote wereldtoneel’ van de Duitse historicus Philipp Blom dat net verschenen is. Zijn essay gaat over de welvaart van het Westen. We hebben nog nooit zo lang in vrede geleefd, we waren nog nooit eerder zo rijk of zo veilig. Althans: dit verhaal houden we onszelf voor. Maar in werkelijkheid brokkelen de democratieën af, neemt de haat tussen de groepen toe, stagneert de economische groei en stijgt het gevaar van klimaatrampen. Philipp Blom beargumenteert dat het Westen niet ondanks, maar juist vanwege vrede en welvaart in een crisis verkeert.

Van Stephen Fry ligt Een tomeloze tijd’ nog maar net in de boekhandel. Daarin doet Fry openhartig verslag van de tijd die hem bijna fataal werd. Hij was nog maar dertig jaar toen hij als cabaretier, acteur en schrijver succes had. De wereld lag aan zijn voeten. Wat kon er in hemelsnaam misgaan? Overdag stortte hij zich op zijn werk en ’s avonds gaf hij zich over aan het feestgedruis van de high society. Hij ging er zodanig in op dat hij al snel verslaafd geraakte en in een donker gat terechtkwam. Kijktip: in de honderdste aflevering van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ is Stephen Fry de eregast. Het programma is vanaf 10 oktober te zien op Canvas.

Poëzie

Eindigen doen we met de kleinste sectie in de boekhandel: de poëzie. Eind september verschijnt een nieuwe dichtbundel van Erwin Mortier. ‘Precieuze mechanieken’ is het resultaat van de overtuiging dat niets minder dan schoonheid de wereld kan redden. Mortier trekt ten strijde tegen de lelijkheid en stelt de pracht van de taal centraal. Hij verwijst naar Flaubert, Zagajewski en andere dierbare schrijvers die hij als zijn literaire vaders beschouwt. Ook richt hij zich, net als in zijn pijnlijk mooie roman ‘Gestameld liedboek’, tot zijn overleden moeder om zijn hart te luchten.

Nog meer boeken

Er is nog meer boekennieuws want dit najaar komt er een vervolg op de podcastreeks 'Gebladerte' van Tom De Cock. In 'Groen Gebladerte', een nieuwe achtdelige reeks gaat Tom op bezoek bij jong literair talent. De podcast is vanaf 11 september te downloaden op radio1.be en langzullenwelezen.be.

Ook Wim Helsen en Swami-Bami maken hun opwachting in de knusse fauteuil voor het 6e seizoen van 'Winteruur' op Canvas met onder meer de volgende gasten die voorlezen uit hun favoriete boek: Koen De Bouw, Geert Mak, Veerle Baetens, Della Bossiers, Paul De Grauwe, Wouter Deprez, Olivia Rutazibwa, Pol Goossen, Hannelore Bedert, Chrostin en Christophe Vekeman.

Laat de herfst maar komen en volg LangZullenWeLezen voor het boekennieuws en - leestips.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief