'Der naturen bloeme' van Jacob van Maerlant - met Mike Kestemont

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Jacob van Maerlant is één van de belangrijkste Middelnederlandse dichters en één van de meest productieve ook, er zijn maar liefst 230.000 verzen van hem bekend. De KANTL selecteerde zijn werk 'Der naturen bloeme' en literatuurkenner Mike Kestemont vertelt ons wat er zo opmerkelijk aan is.

‘In het land hier ver vandaan leeft een volk. De mensen daar kunnen uitermate snel lopen en wel slechts op één been. De voet van dat been is zo breed dat ze hem boven hun hoofd kunnen heffen als een parasol wanneer ze uitrusten in de brede zon. En wist u dat de ogen insmeren met vossenvet helpt tegen blindheid? Maar wat u zeker niet wist is dat er magneetstenen bestaan die ontrouw kunnen detecteren. Legt u zo’n steen onder het hoofdkussen van een overspelige vrouw, dan tuimelt zij zo uit bed.’ (fragment uit 'Der naturen bloeme')

Einde dertiende eeuw golden deze faits divers als geavanceerde wetenschap. Ze zijn gegrepen uit ‘Der naturen bloeme’, een ontzagwekkende natuurencyclopedie. 'Hoewel het ergens wringt om hem een 'literair genie' te noemen – zijn coupletten zijn nogal krakkemikkig opgebouwd – schuilt de esthetiek in de inhoud van zijn verzen,' meent Kestemont.

Beluister het hele fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief