Michiel Devijver

Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos peter en meter van Jeugdboekenmaand 2022

Kinder- en jeugdboeken Iedereen Leest

Over exact een maand start de 51ste editie van de Jeugdboekenmaand, die Iedereen Leest jaarlijks in maart organiseert. Het thema van dit jaar is ‘Helden en schurken’, en illustratrice Fatinha Ramos en acteur/auteur Dempsey Hendrickx zijn de meter en peter. De hele maand zijn er honderden activiteiten in Vlaanderen en Brussel die de leesheld in kinderen en jongeren naar boven halen.

Tijdens Jeugdboekenmaand wil organisator Iedereen Leest leesplezier verspreiden door kinder- en jeugdboeken onder de aandacht te brengen in scholen, bibliotheken, culturele centra, boekhandels ... De doelgroep is 3-tot 15-jarigen, maar ook (groot)ouders, leerkrachten, brugfiguren en bekende gezichten spelen een rol om het leesvuur aan te wakkeren. Want zien lezen, doet lezen.

Het thema ‘Helden en schurken’ gaat daarbij terug tot de kern van vele boeken. Zonder held is er geen verhaal. En wat is een held zonder schurk, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd?

Directeur Sylvie Dhaene: ‘Met dit thema willen we de spot richten op alle soorten helden en schurken. Boeken zijn daar een uitgelezen medium voor. Verhalen brengen niet alleen superhelden of kwaadaardige schurken naar voren, maar ook bange helden, pantoffelschurken en huis-tuin-en-keukenhelden krijgen er hun plaats. Elk kind of jongere kan in een boek zijn favoriete held of schurk vinden. Deze Jeugdboekenmaand wil hen ook extra aanmoedigen om zelf een leesheld te worden, want leesheld zijn, daar hoef je geen grote stunts voor uit te halen. Iedereen kan het worden!’

PETER EN METER

Ambassadeurs Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos zetten zich tijdens Jeugdboekenmaand in om extra veel boekenliefde en leesplezier te verspreiden.

Dempsey Hendrickx gaat niet alleen zotte uitdagingen aan in het kinderprogramma Helden (KETNET), of als agent in De Buurtpolitie, hij houdt ook van woordspelletjes. Vorig jaar bracht hij zijn eerste dichtbundel uit, Woordwoeler. Wat hij vooral bijzonder vindt aan verhalen is dat ze je blik verruimen:

Wanneer je een boek openslaat, word je meegetrokken in een nieuwe wereld. Je leert bij over andere landen en culturen, wat helpt om ook in het dagelijkse leven open te staan voor onbekende situaties. Bovendien zijn verhalen heel puur. Met alleen woorden kunnen ze je diep raken. Je krijgt namelijk een band met de personages en leeft mee met hen, waardoor je empathisch vermogen vergroot.’
Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos peter en meter van Jeugdboekenmaand 2022

Illustratrice Fatinha Ramos mocht al tweemaal de Global Illustration Award op de Frankfurter Buchmesse mee naar huis nemen, ze maakte een kinderboek voor het MoMA in New York en haar boek Toermalijn prijkt op de lijst met boekentips van Jeugdboekenmaand 2022. Ze weet dus als geen ander wat de kracht is van illustraties en boeken:

‘Ik vind lezen belangrijk omdat je zo kan reizen naar fantastische werelden, waar alles mogelijk is. Boeken laten je dromen, leren, spelen en ze versterken je creativiteit. Bovendien maak je er nieuwe vrienden. Zo ben je nooit alleen.’

Kijk op VRT NU naar hoe basketbalster Ann Wauters 'Toermalijn' voorleest aan haar dochter in de Voorleesclub.

Kijk op VRT NU ook naar hoe Fatinha Ramos meer vertelt over haar illustratietechnieken en haar boek Toermalijn in de Boekenmarathon.

Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos peter en meter van Jeugdboekenmaand 2022

WEDSTRIJD ‘WAT IS JOUW BOODSCHAP AAN JE KINDERBOEKENHELD- OF SCHURK?’

Tijdens Jeugdboekenmaand roepen Dempsey en Fatinha de kinderen en jongeren op om op zoek te gaan naar de schurk of held die hun fantasie prikkelt. Welk boek inspireert hen om in opstand te komen voor een betere wereld of een hand naar iemand uit te reiken? De kinderen en jongeren die een foto of filmpje insturen met een boodschap aan hun favoriete kinder- en jeugdboekenheld/schurk maken kans op een boekenpakket of zelfs een bezoek van een van de ambassadeurs in hun school of bibliotheek.

Bekijk hier de video met de oproep.

OFFICIEEL STARTMOMENT OP 26 FEBRUARI

Op zaterdag 26 februari 2022, aan de start van de krokusvakantie, wordt Jeugdboekenmaand afgetrapt in Bibliotheek Permeke. Samen met stad Antwerpen organiseert Iedereen Leest die dag een persmoment én talrijke activiteiten waarin iedereen zich kan ontpoppen tot leesheld, al dan niet met schurkenstreken. Peter Dempsey Hendrickx, meter Fatinha Ramos en Mark Borgions, die de affiche illustreerde, tekenen present.

Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos peter en meter van Jeugdboekenmaand 2022
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief