Delphine Lecompte: 'Er wordt onterecht neerbuigend en misprijzend over de stripkunst gedaan'

Kinder-en jeugdliteratuur Jeugdboekenmaand

De Jeugdboekenmaand viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. LangZullenWeLezen polst naar de boeken die bij bekend Vlaanderen de leesgoesting aangewakkerd hebben.

7 jaar was dichteres Delphine Lecompte toen ze de boeken van Erich Kästner begon te lezen. Ze werd dit jaar erg populair door haar deelname aan 'De Slimste Mens'.

Ik las het boek (Emiel en zijn detectives van Kästner) graag omdat de kinderen in het boek slim en gewiekst en dapper en nobel waren, maar niet pedant of vroegrijp (geen mini-volwassenen). Ze bleven altijd in de eerste plaats zorgeloze baldadige onstuimige uitbundige dromerige kinderen. Ze waren zoveel kleurrijker en interessanter dan de doffe keurige hypocriete saaie verslagen volwassenen.
Ik heb alle boeken van Kästner verslonden, maar ik las ook heel veel stripverhalen. Er wordt onterecht neerbuigend en misprijzend over de stripkunst gedaan. Dankzij Lucky Luke raakte ik geboeid door Het Wilde Westen met zijn vele naargeestige doch vooral zeer intrigerende outlaws en excentrieke ambigue premiejagers, en Kuifje gaf me goesting om me te verdiepen in de Inca's en in Tibet. (Delphine Lecompte)

Lees hier meer over de reeks en kom zo bijvoorbeeld te weten wat Bart Moeyaert en Katelijne Boon als kind graag lazen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief